Štúdia: Ranné zamyslenie vám pomôže stať sa lepším lídrom

Čítate knihy o sebazdokonaľovaní a zúčastňujete sa online workshopov, aby ste získali "vodcovské schopnosti" a uplatnili sa v práci?

24.04.2021 20:00
lider Foto:
debata

Z novej štúdie vyplýva, že jediný človek, s ktorým skutočne potrebujete konverzovať, ste vy. Vedci z Floridskej univerzity tvrdia, že rýchle ranné zamyslenie vám môže zvýšiť výkon v práci, kde ste doteraz márne čakali povýšenie.

„Je to také jednoduché – pri rannom popíjaní kávy využijete pár chvíľ na to, aby ste sa zamysleli nad tým, kým chcete byť ako líder,“ hovorí doktorandka Remy Jenningsová v tlačovej správe Floridskej univerzity.

Jenningsová a profesorka manažmentu Klodiana Lanajová skúmali účastníkov štúdie, ktorí si vyhradili chvíľu na ranné zamyslenie, aby zistili, ako to ovplyvnilo ich výkon na pracovisku. Výsledky ukazujú, že zamestnanci, ktorí tak urobili, s väčšou pravdepodobnosťou pomáhali spolupracovníkom a poskytovali strategickú víziu. Pracovníci tiež uvádzali, že sa cítia viac ako vodcovia a domnievali sa, že majú vo svojom úrade väčšiu moc a vplyv. V dňoch, keď vynechali ranné zamyslenie, sa ich výkon zhoršil.

kava kavičkar Čítajte aj Výskum identifikoval funkčné zmeny v mozgu kávičkárov

Vedci poznamenávajú, že to nie je užitočné iba pre šéfov, ale pre kohokoľvek, kto sa usiluje o väčší vplyv v práci. „Líderstvo je skutočne náročné, takže veľa ľudí váha, či sa na také niečo dať. Ranné zamyslenie sa na pár minút má veľký význam,“ hovorí Lanajová.

Autori štúdie zverejnenej v časopise Personnel Psychology tvrdia, že najväčšou výhodou ranného zamyslenia je to, že ste šéf. Na rozdiel od vedenia projektu v práci alebo riadenia úradu, ktoré môže mať svoje vlastné pravidlá, máte počas ranného zamyslenia úplnú kontrolu nad tým, o čom chcete premýšľať.

Realistic 3D Illustration of COVID-19 Vaccine. Corona Virus SARS CoV 2, 2019 nCoV virus destruction.  A vaccin against coronavirus disease 2019. Breakthrough in the Creating of a COVID-19 Vaccine. Čítajte aj Výskum: Dávka univerzálnej vakcíny proti COVID-19 by mohla stáť jeden dolár

„Nie ste závislí od toho, či vám organizácia poskytne oficiálne príležitosti. Nemusíte čakať, kým získate vedúcu funkciu, ktorá vás oprávni byť v práci lídrom,“ vysvetľuje Jenningsová.

Tím floridských vedcov odporúča, aby ste si položili niekoľko užitočných otázok, ktoré vám pomôžu celý proces spustiť:

  • Na ktoré svoje vodcovské momenty ste najviac hrdý?
  • Ktoré vlastnosti z vás robia dobrého lídra, v súčasnosti alebo v budúcnosti?
  • Ako by ste chceli vplývať na vašich zamestnancov. Chcete ich motivovať? Inšpirovať? Pomáhať im rozvíjať ich zručnosti?
  • Zamyslite sa tým, akým typom lídra by ste chceli byť. Ako by mal taký človek vyzerať?
noviny Čítajte aj Dôverujete televízii a Facebooku? Nemáte dosť informácií o chorobe COVID-19

„Ide o nástroj na zefektívnenie práce. Iba pár minút môže úplne zmeniť to, na čo sa sústredíte po zvyšok dňa,“ uzatvára profesorka Lanajová na serveri studyfinds.org.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #štúdia #vedci #výskum #lídri #workshop