Štúdia: Krátky spánok v strednom veku súvisí s neskoršou demenciou

Z novej dlhodobej pozorovacej štúdie vyplýva spojitosť medzi krátkym spánkom pod šesť hodín v strednom veku a zvýšeným rizikom demencie v starobe.

25.04.2021 06:00
Clock with sleep at night. Woman can not sleep. Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výskum neposkytuje dôkazy o príčinnej súvislosti, ale spolu s následným 25-ročným obdobím sledovania predstavuje jednu z najdlhších štúdií, ktorá zistila túto spojitosť.

V posledných rokoch sa objavilo množstvo výskumov spájajúcich nekvalitný spánok s demenciou. Veľká časť z nich sa zamerala na to, ako môže byť narušený spánok včasným indikátorom kognitívneho úpadku a Alzheimerovej choroby.

veľryba, chvost, more, oceán, ryba, plávanie, dovolenka, Čítajte aj Vedcov ohromil vráskavec sivý v Taliansku. Naposledy sa tu objavil pred 300 rokmi

Väčšina výskumov v tejto oblasti však zahŕňa relatívne krátko trvajúce štúdie, väčšinou do 10 rokov. Vedci prišli na to, že tieto neurodegeneratívne choroby môžu pomaly postupovať po celé desaťročia, kým sa nakoniec objavia príznaky kognitívneho úpadku.

Dlhodobé zdravotnícke štúdie trvajúce celé desaťročia sú veľmi náročné, najmä keď sa pokúšajú rozlúsknuť príčinu a následok. Táto nová štúdia ponúka nový pohľad na potenciálny vzťah medzi kratšími spánkovými režimami v strednom veku a demenciou v neskoršom veku.

Vedci skúmali údaje z dlhodobého projektu s názvom Whitehall II, ktorý sa spustil v polovici 80. rokov 20. storočia a zahŕňal približne 10.000 osôb vo veku od 35 do 55 rokov. V rámci následného pozorovacieho obdobia trvajúceho takmer 25 rokov boli vedci schopní dať do súvislosti dĺžku spánku okolo päťdesiatky s prípadmi demencie v neskoršom veku.

Realistic 3D Illustration of COVID-19 Vaccine. Corona Virus SARS CoV 2, 2019 nCoV virus destruction.  A vaccin against coronavirus disease 2019. Breakthrough in the Creating of a COVID-19 Vaccine. Čítajte aj Výskum: Dávka univerzálnej vakcíny proti COVID-19 by mohla stáť jeden dolár

Štúdia ukázala, že riziko demencie v starobe sa zvýšilo o 30 percent u ľudí okolo 50 a 60 rokov s pretrvávajúcim krátkym nočným spánkom do šesť hodín na rozdiel od bežných siedmich hodín. Dôležité je, že táto spojitosť nebola závislá od akýchkoľvek ďalších demografických alebo sociálnych faktorov vrátane problémov duševného zdravia.

Veľkou otázkou, na ktorú tento výskum nedokáže odpovedať, je, či tieto poruchy spánku v strednom veku priamo prispievajú k rozvoju demencie, alebo či je zlý spánok veľmi skorým príznakom neurodegenerácie, ktorá vedie k demencii. Podľa Elizabeth Coulthardovej z Bristolskej univerzity tieto zistenia určite pridávajú ďalšie dôkazy k predošlým výskumom naznačujúcim, že nekvalitný spánok hrá pri vzniku demencie kauzálnu úlohu.

Server newatlas.com pripomína, že množstvo nedávnych štúdií preukázalo, ako môže zlý spánok prispieť ku chorobám, napríklad k Alzheimerovej. Zistilo sa, že spánok hrá zásadnú úlohu pri tom, keď sa mozog zbavuje toxických proteínov, takže pretrvávajúci nekvalitný spánok môže hrať kauzálnu úlohu pri začiatku kognitívneho úpadku. Robert Howard z University College London však považuje za rovnako možné, že zlý spánok je veľmi včasným príznakom tejto choroby.

stromy Čítajte aj Stromom škodí hlučné prostredie, dopady na flóru i faunu sú dlhodobé

„Je vždy ťažké urobiť záver z takéhoto druhu štúdií,“ hovorí Howard. „Vieme, že prvé príznaky Alzheimerovej choroby sa objavujú v mozgu 20 rokov pred zistiteľným kognitívnym poškodením, takže je vždy možné, že zlý spánok môže byť skôr včasným príznakom choroby ako liečiteľným rizikovým faktorom.“

V tejto novej štúdii zverejnenej v časopise Nature Communications vedci objasňujú, že príčinná súvislosť medzi krátkym spánkom a demenciou je stále predmetom diskusií. Jedinečná povaha dlhodobej štúdie určite ponúka poznatky o tejto spojitosti, ale stále nie je známe, či aktívne opatrenia na zlepšenie spánkového režimu v strednom veku môžu jednoznačne znížiť riziko vzniku demencie v neskoršom živote.

debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #štúdia #vedci #demencia #spánok #krátky spánok