Za to, že pivo je také osviežujúce, môže najmä oxid uhličitý, pripomína server newatlas.com. Drobné bublinky, ktoré sa uvoľnia po naliatí do pohára, nielenže dodajú nápoju skutočne pekný šumivý efekt, ale aj prenesú chuť a vôňu do vášho nosa a chuťových pohárikov.
Čítajte aj Vedcov ohromil vráskavec sivý v Taliansku. Naposledy sa tu objavil pred 300 rokmiAle koľko je presne bubliniek v krígli piva? Nikto nevie, hlavne preto, že po prvé, budete vyzerať ako čudák, ak sa ich bude snažiť spočítať v bare, a po druhé, koho to vôbec zaujíma?
Na rozlúsknutie tejto náročnej úlohy sa podujal tím francúzskych vedcov z francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum (CNRS). V novej štúdii zverejnenej v časopise ACS Omega sa rozhodli odpovedať na otázku, koľko bubliniek sa vytvorí v štandardnej fľaši ležiaka s objemom 250 ml, vychladenej na šesť stupňov Celzia.
Tím vypočítal, koľko oxidu uhličitého sa rozpustí v pive, ktoré sa naleje do nakloneného pollitrového pohára. Ukazuje sa, že na to, aby sa vytvorili bublinky, musia byť v mikroštruktúre samotného skla malé vzduchom vyplnené dutiny. Keď sa pivo nalieva, tento zachytený vzduch a zakrivenie dutiny predstavuje pre oxid uhličitý východiskový bod pre tvorbu bubliniek. Tieto dutiny musia byť široké najmenej 1,4 nanometra, aby sa tam vytvorili prúdy bubliniek.
Čítajte aj Podľa nových štúdií majú pacienti s britským variantom vyššiu vírusovú záťažAko ukázali vysokorýchlostné fotografie, bublinky sa zväčšovali, keď stúpali k hladine. Tak ako sa zmenšovala koncentrácia oxidu uhličitého v pive, tak sa spomaľovala aj tvorba bubliniek.
Keď vedci zobrali všetko toto do úvahy, odhadli, že pri takomto objeme a teplote piva by sa malo uvoľniť 200.000 až dva milióny bubliniek, kým pivo nezvetrá. To je celkom široká škála, ale pre väčšinu ľudí je odpoveď na spodnej hranici tohto spektra – asi nebudete čakať, kým si vaše pivo vytvorí dva milióny bubliniek a vypijete ho oveľa skôr.
Takže záhada pivných bubliniek je vyriešená. Môžu nám tieto informácie k niečomu poslúžiť? Áno, napríklad ako zaujímavá kvízová otázka po troch pivách. Vedci však tvrdia, že nové poznatky o dynamike oxidu uhličitého by mohli pomôcť pivovarníkom zdokonaliť sa vo svojom remesle.