Koronavírus dosiahol aj na najvyššiu horu sveta, nakazil sa horolezec

U nórskeho horolezca, ktorého predtým zo základného tábora pod Mount Everestom musela kvôli zdravotnému stavu evakuovať helikoptéra, sa potvrdila nákaza koronavírusom.

23.04.2021 13:20
Mount Everest, Himaláje, turista, Nepál,... Foto:
debata (1)

Prítomnosť vírusu pod najvyššou horou sveta môže prekaziť plány na výstup zahraničných výprav v jarnej lezeckej sezóne, ktorá začala ešte len na začiatku apríla, napísal dnes spravodajský server BBC.

Vlani výstupy na Mount Everest neumožnila pandémia covidu, kvôli ktorej Nepál uzavrel svoje hranice. Tento rok však krajina, závislá na príjmoch z horolezeckého priemyslu, pred aprílovým začiatkom sezóny zmiernila karanténne opatrenia.

perseverance 1 Čítajte aj Perseverance vyrobil z atmosféry Marsu po prvý raz kyslík

Nórsky horolezec Erlend Ness si nie je istý, kde presne sa vírusom nakazil, pravdepodobne však v jednej z čajovní pozdĺž chodníkov v údolí severonepálskej oblasti Khumbu. Dodal však, že pre svoju ochranu toho mohol „urobiť viac“, napríklad si dôslednejšie umývať ruky a mať celý deň nasadené rúško.

„Príliš veľa ľudí na treku rúška nemalo,“ uviedol Ness, ktorý sa v horách necítil dobre zhruba šesť dní, kým ho 15. apríla evakuoval vrtuľník. Horolezec bol prijatý do nemocnice v Káthmandu, kde sa u neho preukázala infekcia koronavírusu. Pri poslednom testovaní 22. apríla už mal test negatívny a teraz trávi čas u priateľov v meste. Ness na svojej facebookovej stránke zverejnil zo základného tábora, video z evakuácie helikoptérou i fotografie z pobytu v nemocnici.

Podľa nórskych médií sa koronavírus preukázal aj u jedného z miestnych horských vodcov z rovnakej horolezeckej skupiny. Jedna z nemocníc v Káthmandu bez ďalších podrobností uviedla, že sa starala aj o ďalších nakazených z Everestu, píše agentúra AFP.

Šerpa Dawa Steven, šéf agentúry Asian Trekking, uviedol, že v základnom tábore panujú obavy. „Keď sme zistili, že tu môže byť prípad koronavírusu, všetci moji zamestnanci a členovia (výpravy) zdvojnásobili svoje úsilie pri zakrývaní tvárí, dezinfekciu rúk a vyhýbanie sa kontaktu s ďalšími,“ uviedol horský vodca.

helicopter still image Čítajte aj Ingenuity úspešne zvládol druhý let, urobil fotografiu povrchu Marsu

Nepál pre túto sezónu zatiaľ vydal 377 povolení k výstupu a očakáva sa, že ich celkový počet prekoná 381 povolení vydaných za rok 2019. Na úpätí Everestu aj ďalších nepálskych vrcholkov medzitým rýchlo vznikajú tábory pre stovky zahraničných horolezcov a personál.

Všetci cestujúci do Nepálu musia v súčasnosti predložiť negatívny výsledok testu na covid-19, ktorý si nechali urobiť najmenej 72 hodín pred odletom zo svojej krajiny. Turisti z oblastí s výskytom nových variantov koronavírusu sa navyše musia podrobiť desaťdňovej karanténe v hoteli. Ak majú po prvých piatich dňoch negatívny test, môžu zostávajúcich päť dní stráviť v domácej karanténe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horolezec #Himaláje #Mount Everest #koronavírus #Covid-19