Ak ste na sladké, riskujete chorobu srdca a smrť v strednom veku

Pre fanúšikov čokolády to iste nie je dobrá správa, ale nová štúdia zistila, že ak si doprajeme veľa sladkostí, môže to znamenať značné ťažkosti pre naše srdce v ďalšom živote.

23.04.2021 20:00
čokoláda, láska, srdce Foto:
debata (2)

Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že sladené nápoje a konzumácia nadmerného množstva čokolády zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Nie je žiadnym tajomstvom, že príjem cukru môže viesť k zvýšeniu hmotnosti, čo je škodlivé pre srdce. Zo štúdie vyplýva, že prejedanie sa cukrovinkami môže zvýšiť riziko úmrtia v strednom veku.

„Kardiovaskulárne choroby sú jednou z hlavných príčin úmrtí a zdravotných postihnutí vo Veľkej Británii a zlá strava k tomu prispieva,“ konštatuje autorka štúdie a výživová špecialistka Dr. Carmen Piernasová v tlačovej správe univerzity.

veľryba, chvost, more, oceán, ryba, plávanie, dovolenka, Čítajte aj Vedcov ohromil vráskavec sivý v Taliansku. Naposledy sa tu objavil pred 300 rokmi

„Najbežnejšie stravovacie pokyny sú založené skôr na živinách, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako na samotných potravinách, čo môže byť pre verejnosť mätúce. Naše zistenia pomáhajú identifikovať konkrétne jedlá a nápoje, ktoré sa v Británii bežne konzumujú a ktoré môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosti,“ hovorí Piernasová.

Vedci počas štúdie skúmali 116.806 dospelých v Anglicku, Škótsku a Walese vo veku 37 až 73 rokov. Tím sledoval každého pacienta až 15 rokov. Analýza, ktorú publikoval časopis BMC Medicine, odhalila dva špecifické druhy stravovania spojené s predčasným úmrtím dospelých v strednom veku.

V prvom prípade ide o obsah veľkého množstva čokolády, cukroviniek, masla a bieleho chleba s menším množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. V druhom prípade je strava zložená z vysokého množstva sladených nápojov, ovocných štiav, čokolády, cukroviniek, stolového cukru a konzerv. V rámci druhého typu stravovania je tiež málo častá konzumácia masla a vysokotučného syra.

Realistic 3D Illustration of COVID-19 Vaccine. Corona Virus SARS CoV 2, 2019 nCoV virus destruction.  A vaccin against coronavirus disease 2019. Breakthrough in the Creating of a COVID-19 Vaccine. Čítajte aj Výskum: Dávka univerzálnej vakcíny proti COVID-19 by mohla stáť jeden dolár

Vedci zistili, že tí, ktorí jedia viac čokolády, cukroviniek, masla a bieleho chleba, sú väčšinou muži, mladí ľudia a pochádzajú z chudobnejšieho prostredia. Je u nich tiež väčšia pravdepodobnosť, že fajčia, sú obézni, menej fyzicky aktívni alebo majú vysoký krvný tlak.

U účastníkov konzumujúcich viac sladených nápojov a konzerv bolo zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb a úmrtia napriek tomu, že mali tendenciu byť fyzicky aktívnejší. Je u nich tiež menej pravdepodobné, že budú mať vysoký krvný tlak, cukrovku, obezitu alebo vysoký cholesterol a že budú fajčiari.

Spomedzi účastníkov preferujúcich tieto druhy stravovania mali najvyššie riziko kardiovaskulárnych chorôb ženy, osoby mladšie ako 60 rokov alebo obézni jedinci. Všetci dobrovoľníci pochádzali z dlhodobého projektu UK Biobank. Každá osoba uviedla jedlo a desiatu za posledných 24 hodín, a to dvakrát až päťkrát, informuje server studyfinds.org.

Vedci potom identifikovali živiny a potraviny, ktoré každý účastník konzumoval. Autori štúdie vypočítali incidenciu kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosť s pomocou záznamov o prijatí do nemocnice v rokoch 2017 až 2020.

perseverance 1 Čítajte aj Perseverance vyrobil z atmosféry Marsu po prvý raz kyslík

„Náš výskum naznačuje, že konzumácia menšieho množstva čokolády, cukroviniek, masla, chleba s nízkym obsahom vlákniny, sladených nápojov, ovocných džúsov, stolového cukru a konzerv sa môže spájať s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb alebo úmrtí v strednom veku,“ uzatvára Dr. Piernasová.

Je to podľa nej v súlade s predchádzajúcim výskumom, z ktorého vyplýva, že konzumácia potravín obsahujúcich menej cukru a menej kalórií môže byť spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Zistenia tejto štúdie by mohli byť použité na vytvorenie potravinového stravovacieho poradenstva, ktoré by mohlo pomôcť ľuďom jesť zdravšie a znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #štúdia #vedci #sladkosti #srdce #choroby srdca