Jedno zo siedmich tehotenstiev sa končí spontánnym potratom

Jedno zo siedmich tehotenstiev na svete sa končí spontánnym potratom a 11 % žien zažije počas svojho života najmenej jedno neúspešné tehotenstvo. Vyplýva to z údajov z celého sveta, ktoré v trojici štúdií zhrnulo 31 bádateľov, píše britský medicínsky týždenník The Lancet.

02.05.2021 06:00
debata

Každý rok dôjde k približne 23 miliónom spontánnych potratov. Tieto údaje sú však podľa vedcov podhodnotené a skutočné číslo je „podstatne vyššie“, konštatujú výskumníci v Lancete. Dve percentá žien zažili dva spontánne potraty a menej než jedno percento zažilo tri. „Je potrebný nový systém, ktorý zaručí lepšie chápanie spontánnych potratov a ženám poskytne potrebnú starostlivosť o ich fyzické a duševné zdravie,“ uviedli bádatelia.

čokoláda, láska, srdce Čítajte aj Ak ste na sladké, riskujete chorobu srdca a smrť v strednom veku

Veľa ľudí má o potratoch mylnú predstavu, vysvetľujú autori. Mnoho žien si napríklad myslí, že sa dejú len zriedkavo alebo že ich môže spôsobiť dvíhanie ťažkých predmetov či predchádzajúce užívanie antikoncepcie. Taktiež môžu byť presvedčené, že sa potratu nedá zabrániť efektívnou liečbou, najmä u žien s vysokým rizikom.

Autori štúdií poznamenávajú, že tieto mylné predstavy môžu byť škodlivé, pretože ženy a ich partneri sa môžu za potrat cítiť vinní a nevyhľadať odbornú pomoc. „Mlčanie okolo spontánnych potratov pretrváva nielen medzi ženami, ale aj medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, zákonodarcami a subjektmi, ktoré financujú výskumy,“ priblížila spoluautorka štúdií, profesorka Siobhan Quenbyová z Warwickskej univerzity v britskom Coventry.

Clock with sleep at night. Woman can not sleep. Čítajte aj Štúdia: Krátky spánok v strednom veku súvisí s neskoršou demenciou

Spontánny potrat je všeobecne definovaný ako strata plodu pred 24. týždňom tehotenstva. Medzi príčiny patrí aj vysoký vek matky, predchádzajúce potraty a otec starší než 40 rokov. Medzi rizikové faktory zasa extrémna nadváha alebo podváha, fajčenie, konzumácia alkoholu, pretrvávajúci stres, práca v noci a znečistené ovzdušie.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #štúdia #vedci #potrat #výskum