Záhada postcovidového syndrómu vyriešená: COVID-19 mení ľudské gény

Pre niektorých pacientov s ochorením COVID-19 je prekonanie infekcie iba začiatkom zotavovania sa.

29.04.2021 12:24
covid DNA Foto:
debata (58)

Za posledný rok zaznamenali ľudia s tzv. postcovidovým syndrómom množstvo príznakov ešte mesiace po tom, ako sa zbavili vírusu. Trápi ich dýchavičnosť, kožné problémy či strata chuti a čuchu. Vedci teraz tvrdia, že zrejme vedia, prečo sa to deje. Z novej štúdie vyplýva, že koronavírus skutočne spôsobuje dlhodobé zmeny v génoch infikovaného pacienta.

Výskumníci konkrétne odhalili, že spike proteín koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, vytvára dlhotrvajúce zmeny v expresii ľudského génu. Tieto drobné výbežky pokrývajú povrch buniek koronavírusu a umožňujú mu viazať sa na určité receptory v ľudských bunkách, čo vedie k infekcii. Keď sa výbežok zareže do buniek pacienta, vírus uvoľňuje do bunky svoj vlastný genetický materiál, aby sa mohol replikovať.

indicky variant Čítajte aj Vedci: Zatiaľ nie je jasné, či indický variant koronavírusu odolá vakcínam

„Zistili sme, že samotné vystavenie spike proteínu SARS-CoV-2 stačilo na zmenu základnej expresie génov v bunkách dýchacích ciest,“ vysvetľuje v tlačovej správe Nicholas Evans z Texas Tech University. „To naznačuje, že príznaky pozorované u pacientov môžu pôvodne vyplývať z priamej interakcie spike proteínu s bunkami.“

Vedci pomocou laboratórnych experimentov skúmali, ako vystavenie spike proteínu ovplyvňuje kultivované bunky dýchacích ciest. Výsledky tiež porovnali so štúdiami, pri ktorých sa použili vzorky buniek od skutočných pacientov s COVID-19.

Tím konštatuje, že kultivácia ľudských buniek dýchacích ciest si vyžaduje čas a špecifické podmienky, ktoré bunkám pomáhajú dozrieť. To umožňuje, aby sa z laboratórnych buniek vyvinuli rôzne bunky žijúce v skutočných dýchacích cestách človeka. Autori štúdie preto vylepšili kultivačnú techniku, aby mohli podrobnejšie simulovať podmienky v pľúcach skutočného pacienta.

Clock with sleep at night. Woman can not sleep. Čítajte aj Štúdia: Krátky spánok v strednom veku súvisí s neskoršou demenciou

Po kultivácii vedci vystavili bunky nízkym a vysokým koncentráciám očisteného spike proteínu. Výsledky odhalili rozdiely v génovej expresii, ktoré zostali v bunkách aj po prekonaní infekcie. Medzi najviac postihnuté gény patria tie, ktoré riadia zápalovú reakciu tela.

„Naša práca pomáha objasniť zmeny, ktoré sa vyskytujú u pacientov na genetickej úrovni, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť k najlepšej liečbe u konkrétnych pacientov,“ vysvetľuje Evans.

Autori štúdie teraz plánujú pomocou tohto prístupu preskúmať, ako dlho trvajú tieto genetické zmeny. Dúfajú tiež, že odhalia, aké ďalšie dlhodobé následky môže mať ochorenie COVID-19 na zdravie pacienta.

čokoláda, láska, srdce Čítajte aj Ak ste na sladké, riskujete chorobu srdca a smrť v strednom veku

Tím prezentuje svoje zistenia na sympóziu Experimental Biology (EB) 2021, virtuálnom stretnutí Americkej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu, ktoré sa koná od 27. do 30 apríla, dodáva server studyfinds.org.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #gény #koronavírus #Covid-19 #postcovidový syndróm