Imunita po prekonaní covidu je podľa vedcov o niečo väčšia než po očkovaní

Imunita po prekonaní ochorenia COVID-19 je o niečo silnejšia než po podaní vakcíny. Vyplýva to z výskumu českého Centra bunkového a tkanivového inžinierstva v Brne. Informoval o tom v sobotu večer denník Právo.

02.05.2021 10:37
AstraZeneca / Covid / Koronavírus / Foto: ,
debata

„Vidíme, že ľudia, ktorí chorobu prekonali, majú na úrovni bunkovej imunity určite lepšiu odozvu než očkovaní,“ uviedla šéfka tímu vedcov pôsobiacich vo Fakultnej nemocnici u sv. Anny v Brne Irena Koutná. Údaje z konca marca ukázali, že zhruba 20 percent očkovaných nemá po prvej dávke vakcíny žiadne pamäťové stopy – tie boli zreteľné až po kompletnom zaočkovaní.

covid DNA Čítajte aj Záhada postcovidového syndrómu vyriešená: COVID-19 mení ľudské gény

Protilátky by sa mali vytvoriť v oboch skupinách, no časom sa ich účinnosť zoslabuje a niekedy sa nemusia objaviť vôbec. „Ukazuje sa, že po troch mesiacoch sú protilátky vo väčšine prípadov nemerateľné. To ale neznamená, že ľudia nemajú pamäťové bunky, ktoré ich môžu ochrániť,“ dodala Koutná. Práve tieto bunky by mali v tele podľa nej zaručiť dlhodobejšiu ochranu.

indicky variant Čítajte aj Vedci: Zatiaľ nie je jasné, či indický variant koronavírusu odolá vakcínam

Oficiálne sa predpokladá, že ochrana po zotavení z covidu trvá 90 dní, pripomína portál Novinky.cz. Dostupné dáta však podľa vedcov potvrdzujú, že získaná imunita môže trvať aj dlhšie ako rok. „Vieme, že po prekonaní ochorenia nás to bude chrániť zhruba rok, ale po roku, roku a pol, sa niekedy nevytvorí príliš silná pamäťová stopa, takže to slabne,“ priblížila Koutná.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vedci #výskum #ochorenie #vakcína #Covid-19