Štúdia: Reinfekcia koronavírusom je "bežná" u mladých dospelých

Pretože počet prípadov ochorenia COVID-19 celosvetovo stále stúpa, rozhodujúcou otázkou pri usmerňovaní úsilia v oblasti verejného zdravia počas pandémie je, či prirodzená infekcia vírusom SARS-CoV-2, ktorý je príčinou tejto choroby, vedie k imunite voči reinfekcii. Nový výskum, bohužiaľ, naznačuje, že to nemusí platiť pre každého.

09.05.2021 06:00
pandemia covid mladi Foto:
debata (6)

Výskum, ktorý uskutočnili vedci na Icahnskej lekárskej fakulte na Mount Sinaj a v americkom Námornom centre medicínskeho výskumu, po prvý raz hodnotí riziko opätovnej infekcie u mladých dospelých. Autori štúdie zverejnenej v časopise The Lancet Respiratory Medicine dospeli k záveru, že protilátky vytvorené pri prirodzenej infekcii nemusia v každom prípade chrániť pred reinfekciou.

„Naše zistenia naznačujú, že reinfekcia koronavírusom SARS-CoV-2 u zdravých mladých dospelých je bežná,“ konštatuje hlavný autor štúdie Dr. Stuart Sealfon. „Mladí ľudia by mali dostať vakcínu vždy, keď je to možné, pretože očkovanie je nevyhnutné na posilnenie imunitných reakcií, zabránenie reinfekcii a obmedzenie prenosu.“

covid DNA Čítajte aj Záhada postcovidového syndrómu vyriešená: COVID-19 mení ľudské gény

V rámci štúdie skúmali reinfekciu u viac ako 3000 mladých a zdravých príslušníkov americkej námornej pechoty v priebehu šiestich týždňov. Išlo prevažne o mužov (92%) vo veku od 18 do 20 rokov.

Po dvojtýždňovej domácej karanténe bez dozoru cestovali do kontrolovaného karanténneho zariadenia, kde im ponúkli možnosť prihlásiť sa do tohto výskumu. Počas presunu mali rúška a dodržiavali odstupy. Po registrácii urobili každému z 3249 účastníkov nosové výtery a testovali ich pomocou PCR testov na aktívnu infekciu SARS-CoV-2. Vo vzorkách krvi im tiež skúmali prítomnosť protilátok voči SARS-CoV-2. Celú štúdiu dokončilo 2436 „mariňákov“.

Účastníkov klasifikovali na základe východiskových testov na protilátky ako séropozitívnych alebo séronegatívnych. Séropozitívni jednotlivci mali pozitívny test na protilátky, čo naznačovalo predchádzajúcu infekciu. Séronegatívne osoby mali negatívny test na prítomnosť protilátok – teda pravdepodobne neboli predtým infikované.

praclovek Čítajte aj Štúdia Stanfordu hlbšie analyzuje genetické rozdiely medzi nami a praľuďmi

Vedci tvrdia, že séropozitívni mladí dospelí majú asi pätinové riziko reinfekcie v porovnaní so séronegatívnymi osobami. Zo 189 účastníkov, ktorí boli na začiatku štúdie séropozitívni, bolo 19 najmenej raz pozitívne testovaných pomocou PCR testov, čo je 10 percent. Pre porovnanie až 1079 (48 %) z 2247 sérone­gatívnych účastníkov malo pozitívny test.

V rámci séropozitívnej skupiny hľadali vedci súvislosť medzi základnými hladinami protilátok a rizikom infekcie. Zistili, že účastníci, ktorí sú reinfikovaní koronavírusom SARS-CoV-2, majú nižšie hladiny protilátok ako tí, ktorí nie sú reinfikovaní.

Pri špecifickom pohľade na hladiny neutralizujúcich protilátok, čo sú protilátky schopné blokovať infekciu, výsledky ukazujú nižšie hladiny u tých, ktorí sú reinfikovaní, v porovnaní s tými, ktorí nie sú. Iba 32 percent reinfikovaných séropozitívnych osôb malo detekovateľné hladiny neutralizujúcich protilátok v porovnaní s 83 percentami neinfikovaných séropozitívnych osôb.

indicky variant Čítajte aj Vedci: Zatiaľ nie je jasné, či indický variant koronavírusu odolá vakcínam

Vedci tiež hodnotili rozdiely vo vírusovej náloži medzi séropozitívnymi a séronegatívnymi účastníkmi. Uvádzajú, že opätovne infikovaní séropozitívni jedinci majú vírusovú nálož priemerne iba 10-krát nižšiu ako infikovaní séronegatívni jednotlivci. Podľa autorov štúdie toto zistenie naznačuje, že niektorí reinfikovaní ľudia môžu prenášať infekciu na ďalšie osoby podobným spôsobom ako tí, ktorí sú infikovaní prvýkrát.

„Napriek predchádzajúcej infekcii vírusom spôsobujúcim COVID-19 môžu mladí ľudia vírus znovu chytiť a môžu ho prenášať na iných,“ vysvetľuje Dr. Sealfon.

Autori uvádzajú, že klinické výsledky v obidvoch skupinách sú podobné, pričom väčšina (84% v séropozitívnej skupine a 68 % v séronegatívnej skupine) bola bez príznakov. Žiaden z účastníkov štúdie nebol hospitalizovaný a nikto nezomrel.

Egypt Antiquities Čítajte aj Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období

Autori štúdie však upozorňujú, že tieto výsledky môžu podceňovať riziko infekcie SARS-CoV-2 u predtým infikovaných osôb. Je to preto, lebo nie je známe, či niekto zo séronegatívnych účastníkov mohol byť predtým infikovaný, ale nemal dostatočne vysoké hladiny protilátok na to, aby ich bolo možné zistiť, dodáva server studyfinds.org.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #pandémia #Covid-19 #SARS-CoV-2