Jednoduchý krvný test vám napovie, kedy porodíte

Tehotné ženy by už čoskoro mohli pomocou krvného testu zistiť, kedy privedú dieťa na svet.

13.05.2021 06:00
The doctor takes blood from a vein from the... Foto:
debata

Termíny pôrodu sa v súčasnosti odhadujú nepresne, na základe priemerného 40-týždňového tehotenstva a veľkosti dieťaťa zistenej pri ultrazvukovom vyšetrení. Väčšina žien rodí v čase od 37. do 42. týždňa tehotenstva.

Vedci však teraz vytvorili krvný test, ktorý indikuje predpôrodné štádium, čo je dva až štyri týždne pred narodením dieťaťa.

Zachytáva nával hormónov, keď sa ženské telo pripravuje na pôrod, zníženie tvorby krvných buniek, keď sa placenta pripravuje na odpojenie sa z maternice, a identifikuje tiež rôzne imunitné bunky a bielkoviny.

pandemia covid mladi Čítajte aj Štúdia: Reinfekcia koronavírusom je "bežná" u mladých dospelých

Krvný test, ktorý vyskúšali na 63 ženách, zatiaľ môže predpovedať iba termín pôrodu v rámci 17 dní. Avšak vedci, ktorí očakávajú, že krvný test bude pre ženy k dispozícii do dvoch rokov, tvrdia, že jeho presnosť sa po rozsiahlejšom testovaní zlepší.

„Telo a fyziológia matky sa začnú meniť asi tri týždne pred skutočným nástupom pôrodu. Telo musí prejsť touto prípravou,“ hovorí Dr. Virginia Winnová, spoluautorka štúdie a docentka pôrodníctva a gynekológie na Stanfordovej univerzite.

Andrew Shennan, profesor pôrodníctva na King's College v Londýne uvádza, že ženy chcú vedieť, kedy idú do práce, pretože päťtýždňové „okno“ im sťažuje plánovanie života, „pokiaľ ide o čerpanie voľna z práce, balenie nemocničných tašiek a informovanie členov rodiny“.

Portrait Of A Hundred Years Old Woman, Centenarian, Close Up Čítajte aj Najväčšia genetická štúdia storočných ľudí odhaľuje záhady zdravého starnutia

„Tento krvný test zabráni nutnosti invazívneho vyšetrenia krčka maternice na predpovedanie pôrodu, ktoré sa často využíva tesne blížiacim sa pôrodom, a môže tiež pomôcť pri predpovedaní predčasného pôrodu,“ konštatuje Shennan.

Pomocou vzoriek krvi od 63 tehotných žien, z ktorých všetky rodili prirodzene bez vyvolaného pôrodu, výskumníci pátrali po viac ako 7000 biologických markeroch, ktoré mohli pomôcť predpovedať ich termín.

Zistili 45 dôležitých markerov vrátane nárastu hladiny steroidného hormónu progesterónu, o ktorom je známe, že hrá zásadnú úlohu v období pred pôrodom. Štúdia tiež zachytila regulačný proteín IL-1R4, ktorý prudko vzrástol v 30 dňoch pred pôrodom. Tento proteín môže hrať dôležitú úlohu pri tlmení imunitnej odpovede tela na stres z pôrodu, aby sa imunitný systém nedostal spod kontroly.

Krvné testy preukázali, že hladina proteínov, ktoré pomáhajú placente pri vytváraní krvných ciev, postupne pred pôrodom klesá, pretože sa placenta pripravuje na odpojenie prívodu krvi z maternice.

dieťa, batoľa, dojča, bábätko Čítajte aj Analýza prvej stolice novorodenca môže odhaliť riziko možnej budúcej alergie

Hladina proteínov, ktoré liečia matku po pôrode zastavovaním krvácania, taktiež stúpne počas 100 dní pred očakávaným pôrodom. Vyplýva to z troch krvných testov, ktoré sa počas tohto obdobia podali dobrovoľníčkam.

Meniace sa hladiny bielkovín, imunitných buniek a hormónov pomáhajú teda odhadnúť termín pôrodu.

V štúdii publikovanej v časopise Science Translational Medicine vedci predpovedali aj termíny pôrodu pre päť žien, ktoré nečakane porodili predčasne pred 37. týždňom. Tieto predčasné pôrody sa predpovedali nepresnejšie, krvné testy sa mýlili v priemere o 27 dní.

Ak sa však takýto test spresní, mohlo by to pomôcť lekárom predpovedať predčasné pôrody a dať deťom steroidy na posilnenie pľúc ešte skôr, ako sa predčasne narodia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #dieťa #vedci #výskum #tehotná žena #krvný test