Chameleónsky efekt - pozriete sa do mobilu a ostatní urobia to isté

Ak sa pozeráte do mobilu, spôsobíte, že zakrátko budú robiť to isté ľudia vo vašom okolí, vyplýva z novej štúdie.

12.05.2021 06:00
Group of friends two women and one man, sitting... Foto:
debata

Výskumníci v Taliansku skúmali ľudské „mimikry“ alebo „chameleónsky efekt“ – podvedomé opakovanie činností iného človeka. Zistili, že polovica zo 184 ľudí sa podvedome dotkla alebo pozrela do svojho mobilného telefónu do 30 sekúnd po tom, ako tak urobila iná osoba.

Experti tvrdia, že kopírovanie používania smartfónu je podobné známemu fenoménu „chytľavého zívania“, keď si človek zívne v reakcii na zívanie niekoho iného.

Cicavce sa vyvivinuli tak, aby podvedome napodobňovali správanie toho druhého bez toho, aby o tom vedeli. Pravdepodobne by to malo pomáhať utužovať väzby v skupine. Zízanie do smartfónu však zrejme nemá pre skupinu žiadny spoločenský prínos, keďže ide o izolovanú aktivitu.

The doctor takes blood from a vein from the pregnant woman Čítajte aj Jednoduchý krvný test vám napovie, kedy porodíte

Štúdiu, ktorej výsledky zverejnil časopis Journal of Ethology, mali na starosti behaviorálni experti na univerzite v Pise. „Naše zistenia prispievajú k chápaniu fenoménu mimikry pri používaní smartfónov v každodennom spoločenskom styku a naznačujú, že aj mimikry môžu stáť za masovým využívaním týchto prístrojov,“ tvrdia s tým, že používanie smartfónov môže prehĺbiť spoločenskú izoláciu, keď narúša činnosti v reálnom živote.

Na štúdii sa zúčastnilo 96 mužov a 88 žien, ktorých sledovali vedci v Taliansku od mája do septembra minulého roku. Účastníci nevedeli, že sú sledovaní s takýmto zámerom. Boli medzi nimi ľudia známi (rodinní príslušníci, priatelia, kolegovia) a osoby, ktoré výskumníci nepoznali.

Monitorovali ich počas ich každodenných činností – v prácí, reštauráciáciách, fitnes centrách, čakárňach, večierkoch, parkoch a v rodinách.

robot1 Čítajte aj Po pohladkaní humanoidným robotom budete šťastnejší

Výskumníci tvrdia, že sústredenie sa na telefón vyvolalo mimikry skôr, ako keď účastník s mobilom len manipuloval alebo do neho len ťukol. „Väčšina ľudí opakovala narábanie iných ľudí s mobilným telefónom bez toho, aby si to uvedomila,“ hovorí Elisabetta Palagiová z univerzity v Pise.

Veronica Maglieriová, ďalšia z autoriek štúdie, našla dôkazy, že túto činnosť vykonávali úplne mimo kontroly vedomia. „Jedna žena, ktorá sedela oproti mne v čakárni, videla, že pozerám do mobilu a v priebehu niekoľkých sekúnd vytiahla svoj telefón a niekomu zavolala so slovami: ‚Ahoj, mala som nutkanie ti zavolať, ani neviem prečo‘,“ povedala pre portál New Scientist.

Pohlavie, vek a vzťah medzi účastníkom a pozorovateľom nemali žiadny vplyv na vyvolanie chameleónskeho efektu. Vedci to tvrdia aj napriek tomu, že predchádzajúce výskumy ako častých používateľov smartfónov počas spoločenských interakcií označovali mladých ľudí, obzvlášť ženy.

stres, bolesť, problém Čítajte aj Extáza je efektívna pri liečbe posttraumatickej stresovej poruchy

Zaujímavé je, že fenomén mimikry sa zmiernil počas stolovania, čo naznačuje, že keď máme niečo dôležité na práci, ako je napríklad jedenie, nutkanie siahať po našich mobiloch je slabšie. V takýchto prípadoch skôr napodobňujeme výrazy tváre a gestá spolustolovníkov, dodáva server Daily Mail.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #štúdia #vedci #chameleón #mobilný telelfón #mimikry #opakovanie činnosti