Ste vegetarián? Môže vám klesnúť libido

Mnoho ľudí presadzuje nízkotučnú a vegetariánsku stravu ako najzdravšiu, ale platí to úplne u mužov?

24.05.2021 06:00
muž vegetarián Foto:
debata (1)

Z novej štúdie vyplýva, že zníženie príjmu tukov znamená aj zníženie hladiny testosterónu. Výsledky naznačujú, že muži, ktorí prešli na vegetariánsku stravu, môžu trpieť stratou libida.

Podľa výskumníkov z Worcesterskej univerzity mužský pohlavný hormón tiež chráni proti chorobe srdca, cukrovke a Alzheimerovej chorobe. Výsledky ukazujú, že vegetariánska nízkotučná strava je najhoršia pre mužské sexuálne zdravie, keď hladina testosterónu klesá až o 26 percent.

Takáto strava sa tradične orientuje na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny, orechy a semienka. Tieto potraviny sú bohaté na vlákninu a chudobné na kalórie v porovnaní s mäsom a inými živočíšnymi produktami. Iná nízkotučná strava znižuje hladinu testosterónu v priemere o 10 až 15 percent, vyplýva zo štúdie.

The doctor takes blood from a vein from the pregnant woman Čítajte aj Jednoduchý krvný test vám napovie, kedy porodíte

„Zaznamenali sme významný pokles hladín pohlavných hormónov pri nízkotučnej strave v porovnaní s vysokotučnou,“ konštatuje autor štúdie a výživový terapeut Dr. Joseph Whittaker v časopise The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Zistenia naznačujú, že tieto moderné diéty účinkujú obzvlášť na Európanov. Autori štúdie skúmali vzorky krvi od viac ako 200 mužov, ktorí mali v priemere 46 rokov.

„Nízkotučné diéty zjavne spôsobujú pokles hladín testosterónu u mužov,“ hovorí Dr. Whittaker. „U mužov európskeho pôvodu môže dochádzať k väčšiemu poklesu testosterónu v reakcii na nízkotučnú diétu.“

Group of friends two women and one man, sitting on a bench in park separately looking at their phones loosing communication. people using their phones and sending texts as they stand beside each other Čítajte aj Chameleónsky efekt - pozriete sa do mobilu a ostatní urobia to isté

Normálna hladina testosterónu je od 300 do 1000 nanogramov na deciliter v závislosti od veku. Avšak priemerné hladiny už 50 rokov klesajú a strava ponúka nízkorizikovú stratégiu pre ich zvýšenie. Výskumníci skúmali dáta zo šiestich predošlých štúdií, kde účastníci boli na strave so 40-percentným podielom tukov.

Po tom, ako prešli na stravu s polovičným podielom tukov, hladiny testosterónu prudko poklesli. Polynenasýtené tuky omega-6, ktoré sú väčšinou v zeleninových olejoch, môžu poškodiť schopnosť bunky produkovať testosterón. Dr. Whittaker vysvetľuje, že sú viac náchylné na škodlivú oxidáciu.

„Dobré by bolo, keby tieto výsledky potvrdili ďalšie štúdie. Medzitým by sa mali muži s nízkou hladinou testosterónu vyhýbať nízkotučným diétam,“ hovorí Dr. Whittaker s tým, že okrem prínosov nízkotučných diét, ako sú znížené hladiny cholesterolu, by mali byť posudzované aj potenciálne nevýhody, ako je pokles testosterónu.

robot1 Čítajte aj Po pohladkaní humanoidným robotom budete šťastnejší

Smernice v Británii a USA všeobecne odporúčajú obmedziť príjem tukov do 35 percent zo všetkých kalórií. Výživoví odborníci však skúmajú nízkotučné a nízkosasacharidové diéty ďalej a takéto odporúčanie čelí čoraz častejšie kritickým názorom.

V minulých rokoch sa ukázalo, že vysokotučné diéty ničia škodlivé krvné tuky nazývané triglyceridy a znižujú krvný tlak. Môžu tiež zvýšiť „dobrý“ cholesterol HDL. Podľa najnovšej štúdie zvyšujú aj hladiny testosterónu.

Nízkotučné diéty v sebe tradične zahrňujú celozrnné výrobky, chudé mäso ako je kura bez kože , ryby, ovocie a zeleninu. Aj keď ibe o zdravotne prospešný výber, odborníci zdôrazňujú dôležitosť zaradenia tukov do akejkoľvek stravy, s podielom mäsa, orechov a mliečnych výrobkov ako je syr a mlieko.

Muži by mali ideálne konzumovať množstvo mononenasýtených tukov, ktoré sú v olivovom oleji, avokáde a orechoch, ak si chcú zvýšiť hladinu testosterónu. Tuk je základná súčasť zdravej, vyváženej stravy.

stres, bolesť, problém Čítajte aj Extáza je efektívna pri liečbe posttraumatickej stresovej poruchy

Odborníci vo všeobecnosti radia, aby to ľudia nepreháňali s konzumáciou nasýtených tukov, bežných v masle, tučnom mäse, koláčoch a pečive. Príliš veľa tuku vo vašej strave, obzvlášť nasýtených tukov, môže viesť k vyššej hladine „zlého“ cholesterolu LDL, ktorý tiež zvyšuje riziko srdcovej choroby, dodáva server studyfinds.org.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #libido #vedci #vegetariánstvo #vegetarián #testosterón