Archeológovia identifikovali kostru záchranára pri erupcii Vezuvu

Starovekí Rimania boli po erupcii sopky Vezuv, ktorá v roku 79 nášho letopočtu pochovala, okrem iného, celé mesto Pompeje, blízko záchrane.

18.05.2021 20:06
 118459901 duranteloscavo Foto:
debata

Archeológovia tvrdia, že lode vyslané vojvodcom a historikom Pliniom starším pristáli pri pobrežnom meste Herculaneum, odkiaľ mali tamojších obyvateľov evakuovať, ale už to nestihli.

Potvrdzujú to nové nálezy na niekdajšej pláži, kde rozžeravená láva zabila asi 300 čakajúcich ľudí, napísal denník The Times.

galapagy darwinov obluk Čítajte aj Na Galapágoch sa zrútil slávny Darwinov oblúk

Kostrové pozostatky zhruba 300 ľudí sa na pláži v Herculaneu našli už v 80. rokoch minulého storočia. Odborníci od začiatku predpokladali, že išlo o skupinu miestnych, ktorá sa pokúšala pred katastrofou zachrániť, pretože ľudia pri sebe mali svoje cennosti. Teraz historici potvrdili hypotézu, že ich od záchrany zrejme delili len minúty, ak by sa stihli nalodiť na plavidlá vyslané Pliniom.

„Zdobené zbrane a batožina nájdené pri jednej z kostier označovanej číslom 26 naznačujú, že išlo o účastníka neúspešnej Pliniovej záchrannej misie. Práve preto to vyzeralo, ako by miestni pokojne stáli v rade na nalodenie,“ opísal závery vedcov šéf archeologického náleziska v Herculaneu Francesco Siranu.

„Analýzy ukázali, že pošva jeho meča a spona opasku boli strieborné a zdobené zlatom, čo by bolo v prípade radového vojaka neobvyklé. Oválne tvary na spone zrejme predstavujú oválne štíty používané v tej dobe Pretoriánskou gardou,“ dodal.

zdravie, príroda, liečenie, liečivá, bylinky, masáž Čítajte aj Pred 200 rokmi sa narodil nemecký prírodný liečiteľ Sebastian Kneipp

V čase erupcie podľa Siranu nemala táto garda žiadne základne na pevnine, a preto zrejme posádka priplávala z ostrova Capri, teda na rozkaz Plinia staršieho. Jeho posledné okamihy opísal jeho synovec Plinius mladší, podľa ktorého sa vtedajší veliteľ rímskej flotily pokúšal o evakuáciu obyvateľov ohrozených výbuchom Vezuvu a sám zahynul v pobrežnom meste Stabiae, pravdepodobne na infarkt.

Pláž, kde archeologický prieskum prebieha, teraz leží asi 500 metrov od pobrežia a podľa Sirana môžu ďalšie nálezy potvrdiť, že Pliniova misia mala úspech na dosah.

luxor Čítajte aj Archeológovia objavili pri Luxore "egyptské Pompeje"

Herculaneum na rozdiel od Pompejí, ktoré pokryl sopečný popol a prach, pochovala po erupcii Vezuvu vrstva vulkanického materiálu, miestami až 20 metrov vysoká. V ňom sa zachovali napríklad aj zuhoľnatené zvyšky dreva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #sopka #záchranár #Pompeje #Vezuv #erupcia sopky