Rozoznávať geometrické útvary je zrejme unikátnou schopnosťou človeka

Schopnosť človeka rozlišovať geometrické útvary je možno niečo, čo ho odlišuje od ostatných primátov, ktoré nie sú schopné tento systém symbolov osvojiť.

30.05.2021 06:00
France Paris Zoo Redo Foto: ,
debata

Podľa agentúry AFP to naznačuje štúdia francúzskych výskumníkov na poli neurovedy, ktorí porovnávali geometrické vnímania u ľudí a paviánov.

Obľuba pravidelných geometrických foriem je pre ľudí univerzálne naprieč epochami, čo sa ukazuje na najstaršej rytine pripisovanej druhu homo sapiens – na rovnobežných čiarach vyrytých na kúsku kameňa pred 73 tisíc rokmi – aj na domčekoch, ktoré maľujú odmala dnešné deti.

Tím odborníkov z francúzskeho centra pre neurovedy NeuroSpin dospel k záveru, že ľudia majú schopnosť abstrakcie, ktorá sa zakladá na symboloch, a ovládajú určitý „jazyk“, ktorý vychádza zo znakov, ako je pravý uhol či rovnobežnosť. Táto geometrická intuícia je u človeka prítomná, ale u paviánov chýba.

rastlinka Čítajte aj Viac ako 150 druhom rastlín na Slovensku hrozí vyhynutie

Paviány vycvičené na tento účel mali rovnako ako ľudia v rámci experimentu nájsť „votrelca“ medzi šiestimi jednoduchými geometrickými útvarmi. Išlo o šesť štvoruholníkov, z ktorých jeden sa vyznačoval nepravidelnosťami, akými boli jedna dlhšia strana, nerovnobežnosti strán alebo jeden iný uhol. Rovnaký úkon potom opakovali pri čoraz ťažších zadaniach.

Ľudia nachádzali rozdielny útvar takmer vždy, ak bol v skupine štvorcov. U nepravidelných štvoruholníkov potom ich chybovosť dosahovala až 40 percent.

DNA Čítajte aj Experti vyvinuli novú metódu značenia DNA

Paviány hru „nájdi votrelca“ dopredu trénovali a dosahovali skvelé výsledky ak mali nájsť vyobrazenia, ktoré sa vyznačovali inou ako geometrickou rozdielnosťou, napríklad keď išlo o červenú čerešňu medzi dielikmi melóna. Akonáhle sa ale posunuli k úlohám založeným na geometriu, ich výkon sa podľa štúdie prudko prepadol. „Paviány sa stále plietli, či už išlo o akékoľvek útvary,“ povedal AFP Mathias Sablé-Mayer, doktorand z Univerzity Paris-Saclay, ktorý experiment opísal v odbornom článku.

Pochybovači by mohli namietať, že dospelí ľudia budú dosahovať lepšie výsledky ako paviány vďaka hodinám geometrie v škole. Lenže vykonaný experiment ukázal, že škola na schopnosť vnímať geometrické útvary zásadný vplyv nemá. Hoci predškolské deti a žiaci prvej triedy boli pri riešení rovnakých zadaní menej úspešné ako dospelí, aj u nich bol pozorovaný zmysel pre geometrickú pravidelnosť.

pomoc, SOS, stres, únava, napätie, práca, strach Čítajte aj WHO: Dlhý pracovný čas zabije ročne 745-tisíc ľudí

Na to by sa dalo namietať, že aj predškolské deti už majú základy geometrie, pretože sú obklopené prostredím, ktoré z veľkej časti tvoria pravidelné línie či pravé uhly. Aby mohli vedci tento vplyv prostredia vylúčiť, zopakovali rovnaký experiment s pastierskym etnikom Himbov, žijúcim v severnej Namíbii.

Himbovia sa pohybujú v prostredí, ktoré je prosté geometrických útvarov, podčiarkuje štúdie, na rozdiel od testovaných paviánov, ktorí vyrástli v umelom prostredí laboratória. Himbovia v teste dosahovali podobné výsledky ako mladšie francúzske deti, a to napriek tomu, že nemajú názvy geometrických útvarov a ani sa o nich neučia v rámci formálneho vzdelania, uviedol Sablé-Mayer.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #človek #geometrické útvary #primáty