Medzinárodný tím skúma DNA Krištofa Kolumbusa, chce zistiť jeho pôvod

Vedci začali skúmať DNA objaviteľa Ameriky Krištofa Kolumbusa s cieľom zistiť jeho presný pôvod, informuje agentúra AP.

19.05.2021 15:07
debata (2)

Medzinárodný tím bude skúmať ostatky Krištofa Kolumbusa, jeho syna Hernanda a brata Diega, konkrétne niekoľko malých úlomkov ich kostí a zubov.

Profesor forenznej medicíny José Antonio Lorente z Univerzity v Grenade uviedol, že cieľom výskumu je vyriešiť niekoľko „záhad a rozporuplných informácií“ v historických záznamoch. Vedci chcú zhotoviť čo možno najpodrobnejší profil Kolumbusa, aby „nevznikali už žiadne spory.“

Profesorka v odbore fyzikálna antropológia... Foto: TASR/AP
Kolumbus DNA pôvod VEDA Španielsko Profesorka v odbore fyzikálna antropológia Inmaculada Alemánová meria kosť objaviteľa Ameriky Krištofa Kolumbusa a jeho rodinných príslušníkov na Univerzite v Granade na juhu Španielska v stredu 19. mája 2021.

DNA z Kolumbusových ostatkov vedci skúmali už v roku 2003. Podarilo sa im vtedy potvrdiť, že ostatky z katedrály v Seville skutočne patria moreplavcovi. Výskum sa však zastavil, pretože technológia skúmania DNA vtedy nebola ešte dostatočne spoľahlivá. Vďaka pokroku vo vývoji tejto technológie však dokážu dnes vedci z DNA človeka určiť, odkiaľ presne pochádzali jeho predkovia.

Vedkyňa kontroluje skúma 3D skenerom ostatky... Foto: TASR/AP
Kolumbus DNA pôvod VEDA Španielsko Vedkyňa kontroluje skúma 3D skenerom ostatky objaviteľa Ameriky Krištofa Kolumbusa a jeho rodinných príslušníkov v antropologickom laboratóriu na Univerzite v Granade.

Krištof Kolumbus podnikol niekoľko moreplaveckých výprav a v roku 1492 objavil nový kontinent – Ameriku. Podľa všeobecne akceptovanej teórie pochádzal z talianskeho Janova. Zomrel 20. mája 1506. Pochovali ho v Španielsku, a to aj napriek tomu, že si prial, aby sa miestom jeho posledného odpočinku stala práve Amerika.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #vedci #výskum #DNA #Krištof Kolumbus