Test: Hľadali sme vzdialených príbuzných pomocou DNA analýzy cez službu MyHeritage

Vďaka takzvanému autozomálnemu DNA testu je možné nájsť vzdialených príbuzných na celom svete. MyHeritage odhalí aj etnický pôvod a umožní spojiť sa s príbuznými.

29.05.2021 06:00
MyHeritage, DNA test, autozomálny test Foto:
Sada na odber DNA od spoločnosti MyHeritage.
debata (3)

S najrôznejšími DNA testami sa v uplynulých mesiacoch roztrhlo vrece. Firmy po celom svete (Slovensko nevynímajúc) ponúkajú analýzu najrôznejších genetických predispozícií, ktoré vám umožnia nahliadnuť do svojej budúcnosti a zistiť, čo môže váš život ovplyvniť pozitívne alebo negatívne. Okrem testov analyzujúcich zdravotné riziká a komplikácie do budúcnosti je pomocou genealogických DNA testov možné získať aj detailný prehľad o rodinnej minulosti. Na trhu je viacero spoločností, ktoré ponúkajú genealogické DNA testy. Medzi najznámejšie patria MyHeritage, 23andMe, Ancestry alebo FamilyTree DNA. My sme sa rozhodli vyskúšať DNA testy od spoločnosti MyHeritage.

MyHeritage poštou doručí odberovú sadu, ktorú... Foto: Tomáš Švec
MyHeritage, DNA test, autozomálny test MyHeritage poštou doručí odberovú sadu, ktorú je následne potrebné poslať na analýzu do Spojených štátov.

Analýza DNA trvá niekoľko týždňov

Sada na odber vzorky DNA od MyHeritage vám po objednaní dorazí na zvolenú adresu. V peknej škatuľke sa nachádzajú dve vatové tyčinky na ster vnútornej časti líca a vonkajšej časti ďasna, dve samostatné ampulky so stabilizačným roztokom, obálka na zaslanie testov spolu s adresou a manuál v angličtine. Stránka MyHeritage je však lokalizovaná aj v slovenčine, takže objednať test a prečítať si detailnú analýzu je možné aj bez slovníka. Konkurenčné firmy ponúka zväčša len lokalizáciu v angličtine.

Vzorka DNA sa odoberá spomínaným sterom z ústnej dutiny, pričom každá z odberových sád slúži na ster jednej strany úst. Aspoň dve hodiny pred výterom je potrebné nepiť žiadne tekutiny (s výnimkou vody) a nič nejesť (vrátane žuvania žuvačiek). Ideálne je odber realizovať hneď ráno po prebudení. Po výtere je potrebné tampón zlomiť a špičku uzatvoriť a pretriasť v stabilizačnom roztoku, ktorý biologický materiál uchová aj niekoľko mesiacov. Následne (alebo hneď na začiatku) je potrebné ešte odberový set zaregistrovať na stránka MyHeritage a následne vložiť do priehľadného obalu s odvlhčovacím tampónom a obálky a odoslať na adresu v Spojených štátoch. Očakávajte, že preprava do laboratória môže trvať aj niekoľko týždňov a analýza zhruba ďalšie tri až štyri týždne.

Výsledky DNA testu odhadujú aj etnický pôvod. Foto: Tomáš Švec
MyHeritage, DNA test, autozomálny test Výsledky DNA testu odhadujú aj etnický pôvod.

Výsledky odhalia aj orientačný etnický pôvod

V našom prípade sme na výsledky čakali zhruba 3 týždne. Po prihlásení sa ponúka MyHeritage všeobecný prehľad o etnickom pôvode. Dozviete sa napríklad, že ste z polovice Balkánec, prípadne že vaši predkovia boli Aškenázski Židia. Presnosť týchto výsledkov sa líši podľa toho, akú základňu testovaných daná služba má. Služba MyHeritage je presnejšia pri trasovaní európskeho pôvodu, kým služba Ancestry pri hľadaní predkov v Severnej Amerike. Najpresnejšie a najspoľahlivejšie je odhalenie židovského pôvodu, nakoľko potomkovia európskych Židov zdieľajú časť DNA. Podľa odborníkov na genealógiu je ale dôležité nepreceňovať mapu etnicít. Pri hľadaní pôvodu je potrebné brať do úvahy aj viaceré migračné vlny a miešanie etnicít v priebehu stáročí v rámci európskeho regiónu.

Najväčší zmysel majú genealogické DNA testy pri hľadaní blízkych či vzdialených príbuzných. Nie je nič výnimočné, ak na základe výsledkov testov v nájdete bratranca z druhého kolega žijúceho v Nemecku alebo vzdialeného strýka v Spojených štátoch. MyHeritage vo výsledkoch zobrazuje tri typy vzťahov – blízku rodinu, širšiu rodinu (napríklad 1. bratranec) a vzdialených príbuzných (3. bratranec a ďalej). Pomocou mapy môžete tiež vidieť, na ktorých miestach sú vaši vzdialení príbuzní koncentrovaní.

Odhadovaný okruh ľudí v blízkom či vzdialenom... Foto: Tomáš Švec
MyHeritage, DNA test, autozomálny test Odhadovaný okruh ľudí v blízkom či vzdialenom príbuzenskom vzťahu podľa analýzy DNA.

Umožní nájsť blízkych či vzdialených príbuzných

Analýza zhôd vám zobrazí zoznam potenciálnych príbuzných, ktorí si test u MyHeritage takisto urobili, a to či už podľa kvality DNA zhody, zdieľanej časti DNA, zdieľaných segmetov alebo najväčšieho segmentu. Tieto hodnoty sú uvádzané v takzvaných centimogranoch (cM). Tu platí, že čím väčšie je číslo, tým je príbuzenský vzťah viac pravdepodobný či blízky. Významná zhoda v zdieľanom segmente DNA má viac ako 20 cM. MyHeritage na základe zdieľaných častí DNA odhaduje aj vzdialenosť príbuzenského vzťahu. V našom prípade sme mali v zozname podľa veľkosti zhody zoradených 2953 ľudí. Stránka umožňuje ľudí aj kontaktovať, prípadne navštíviť ich profil a dozvedieť sa o vzdialených príbuzných viac, vrátane ich rodokmeňov (ak ich vo svojom profile vyplnili).

MyHeritage má veľkú výhodu v komplexnosti. Okrem DNA testov ponúka aj nástroj na tvorbu rodokmeňov, nástroj na retušovanie starých fotiek a ich kolorovanie. Nevýhodou je zas väčšia uzatvorenosť platformy.

Ľudí, ktorí zdieľajú vaše časti DNA, je možné... Foto: Tomáš Švec
MyHeritage, DNA test, autozomálny test Ľudí, ktorí zdieľajú vaše časti DNA, je možné zoradiť podľa rôznych parametrov.

Tip: Genealógii sa venuje aj samostatná československá skupina nadšencov na Facebooku. Na stránke Genetická genealogie sa môžete dočítať množstvo tipov a odporúčaní ako odber zrealizovať, ako sa orientovať vo výsledkoch a ako pátrať po príbuzných.

Po otestovaní je možné “surové” dáta zo stránky MyHeritage stiahnuť a nahrať na konkurenčné služby. Túto možnosť odporúčame, nakoľko vám môže pomôcť pri hľadaní príbuzných, ktorí analýzu svojho DNA zverili do rúk iných firiem. Odporúčané je nahrať dáta na stránky FamilyTree DNA a GEDMatch.

Nami zrealizovaný test na MyHeritage je základným dostupným DNA testom. Niektoré stránky ponúkajú za príplatok aj komplexnejšiu analytiku, napríklad test chromozómu Y na sledovanie otcovskej línie (len pre mužov), mitochondriálny test, ktorý sleduje materskú líniu (pre mužov aj pre ženy) alebo nami zrealizovaný autozomálny DNA test.

MyHeritage – cena: od 59 eur (v akcii)

Hodnotenie: 9.5/10

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #analýza DNA #MyHeritage #autozomálny test #príbuzenstvo