Zmerajte si, či máte dlhší ukazovák alebo prstenník. Čo to o vás vypovie?

Koľko toho o vás povie dĺžka vašich prstov? Možno veľmi veľa, no ani vedci nevedia naisto.

25.05.2021 09:00
debata (25)

Hypotéza, ktorá sa začala formovať už v roku 1983 tvrdí, že ľudia, ktorí boli vystavení väčšiemu množstvu mužských hormónov pred narodením, majú dlhší prstenník než ukazovák. Podľa výskumov, pomer dĺžky ukazováka k prstenníku, tzv. 2D:4D pomer, je u mužov približne 0,98, zatiaľ čo u žien okolo 1,0.

V tom prípade by potom z pomeru dĺžky prstov bolo možné odhadnúť napríklad riziko infarktu, závislosti na alkohole a drogách, kognitívne schopnosti, sexuálnu orientáciu alebo aj črty osobnosti.

Štúdie tiež ukázali, že ľudia s menším 2D:4D pomerom majú tiež lepšie atletické zručnosti.

Za posledných 20 rokov sa na túto tému publikovalo už vyše 1400 vedeckých článkov, no aj napriek tomu si vedci dodnes nie sú istí, či pomer dĺžky prstov je naozaj dobrým ukazovateľom. Navyše, veľké množstvo štúdií, ktoré sa na túto tému publikovali, je takmer nemožné duplikovať s rovnakými výsledkami.

Tento prístup má preto vo vedeckej sfére aj mnoho kritikov. Napríklad neuroendokrinológ Kim Wallen z Univerzity v Atlante dokonca povedal, že keď sa stal editorom akademického žurnálu “Hormones and Behaviour”, tak sa rozhodol, že každý článok, ktorý dostane s touto témou, automaticky zamietne.

Preto sa pýtame aj vás, čitateľov, ako to je u vás. Spravme si malý prieskum aj na Slovensku.

Napíšte nám do komentára alebo cez sociálne siete vaše pohlavie a to, či máte prstenník dlhší ako ukazovák.

Ako sa meria pomer dĺžky ukazováka k prstenníku. Foto: Michaela Brchnelová
prsty, pomer dĺžky ukazováka k prstenníku Ako sa meria pomer dĺžky ukazováka k prstenníku.

Dĺžku treba merať na pravej ruke od prvého záhybu po koniec. O týždeň výsledky vyhodnotíme aj s odborníkom.

Vyštudovala letecké a vesmírne inžinierstvo na... Foto: archív MB
Michaela Brchnelová Vyštudovala letecké a vesmírne inžinierstvo na Delft University of Technology, pracovala pre Európsku vesmírnu agentúru, pre Nemecké vesmírne centrum a momentálne robí doktorát v plazmovej fyzike v Belgicku na Univerzite v Leuvene. Aktuálne pracuje na projektoch Európskej vesmírnej agentúry a Amerického letectva v oblasti vesmírnych misií a modelovania Slnka.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #prstenník #prsty #ukazovák