Aj veľmi mierne pitie alkoholu je škodlivé pre mozog, tvrdia britskí vedci

Konzumácia alkoholu v akomkoľvek množstve je škodlivá pre ľudský mozog, hustotu šivej hmoty negatívne ovplyvňuje aj veľmi striedme popíjanie.

04.06.2021 06:00
alkohol, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

V novej štúdii to zistili vedci z britskej Oxfordskej univerzity. Tí skúmali dáta o zdravotnom stave pri skupine 25 000 ľudí a skeny mozgu z magnetickej rezonancie. Podľa nich je alkohol pre zdravie mozgu neblahý a je pre oveľa rizikovejším faktorom ako fajčenie alebo nadváha. O štúdii, ktorá ešte neprešla recenzným riadením, informoval denník The Guardian.

mliečna dráha Čítajte aj NASA zverejnila unikátnu snímku centra Mliečnej dráhy

„Neexistuje žiadna hranica, za ktorou už by bolo pitie škodlivé, škodí akékoľvek množstvo alkoholu. A ovplyvňuje to v zásade celý mozog, nie len niektoré jeho časti, ako sa tvrdilo skôr,“ uviedla šéfka výskumného tímu Anya Topiwalaová. Podľa nej sa neukázalo, že by niektorý druh alkoholu pôsobil v menšom množstve blahodárne, a to ani v prípade vína, ktorému niektorí odborníci dosiaľ prisudzujú pozitívny vplyv na zdravie.

Vedci pri skupine viac ako 25 000 účastníkov štúdie zaznamenávali informácie o veku, pohlaví, zdravotnom stave, vzdelaní, o deklarovanom množstve vypitého alkoholu a skúmali veľkosť a zdravie mozgu a výsledky testov pamäte. Podľa nich možno vysledovať priamu úmeru medzi množstvom vypitého alkoholu a menšou hustotou sivej hmoty.

zrak Čítajte aj Vedci prostredníctvom optogenetiky obnovili čiastočný zrak u slepca

Alkohol podľa nich môže vysvetliť asi 0,8 percenta zmien v objeme sivej hmoty, čo sa javí ako veľmi malá hodnota. Topiwalaová však upozornila, že to je oveľa vyššie číslo ako u ostatných rizikových faktorov. Alkohol je až štyrikrát rizikovejší ako fajčenie alebo nadváha.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pitie #mozog #štúdia #vedci #výskum #piť alkohol