Tajná správa z USA pripúšťa, že koronavírus unikol z laboratória

Americké Národné laboratórium Lawrencea Livermorea v tajnej správe z vlaňajšieho mája uviedla, že hypotéza o možnosti úniku koronavírusu z laboratória znie vierohodne a je potrebné ju hlbšie prešetriť.

08.06.2021 07:48
vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Foto:
Ilustračné foto.
debata (44)

Napísal to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na výpoveď nemenovaných osôb oboznámených s obsahom utajovaného dokumentu.

Otázka pôvodu vírusu je predmetom diskusií už od začiatku pandémie, v posledných týždňoch sa jej však v USA aj inde venuje opäť zvýšená pozornosť. Americký prezident Joe Biden totiž nedávno nariadil americkým tajným službám, aby do 90 dní prišli so správou o tom, odkiaľ vírus pochádza.

Pfizer/BioNTech Čítajte aj Štúdia: Prípady zápalu srdcového svalu pravdepodobne súvisia s očkovaním

Americké úrady sa pritom podľa Bidena sústredia na dve hlavné hypotézy. Podľa prvej sa vírus preniesol na človeka pri kontakte s nakazeným zvieraťom, podľa druhej potom za nejasných okolností unikol z čínskeho laboratória.

Podľa zdrojov WSJ prišla americká Národné laboratórium so svojím záverom o možnom pôvode vírusu jeho genetickou analýzou. Denník však poznamenáva, že podobný argument na podporu svojej hypotézy zastávajú aj odborníci druhej verzie udalostí.

Americké ministerstvo zahraničia sa o štúdii Národného laboratória zaujímalo vlani na jeseň ku koncu mandátu vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Závery správy totiž boli význačné tým, že pochádzali od rešpektovanej odbornej inštitúcie a zároveň presadzovali iný pohľad na vec, než aký vtedy v odbornej verejnosti prevládal, píše WSJ.

Alzheimerova choroba, starec, pacient, choroba, staroba Čítajte aj Izraelskí vedci sa snažia predĺžiť ľudský život. Možno až na 120 rokov

Americká diplomacia potom tento rok v januári zverejnila zoznam možných okolností, za ktorých by teoreticky mohlo k úniku z laboratória dôjsť. Patrí medzi ne aj vážne ochorenie troch pracovníkov wuchanského virologického centra z novembra roku 2019, kvôli ktorému museli byť podľa informácii WSJ aj hospitalizovaní. Popredný americký epidemiológ a Bidenov blízky poradca Anthony Fauci minulý týždeň Čínu vyzval, aby zverejnila ich lekárske záznamy.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vírus #laboratórium #pandémia #Wu-chan #koronavírus #Covid-19