Po prekonaní covidu je riziko opätovnej nákazy desať mesiacov nižšie

Riziko, že sa človek znovu nakazí koronavírusom, je v prvých desiatich mesiacoch od prekonania covidu výrazne nižšie.

18.06.2021 06:00
debata (8)

Vyplýva to zo štúdie výskumníkov londýnskej univerzity UCL, ktorí skúmali pravdepodobnosť opakovanej koronavírusovej nákazy u klientov a zamestnancov domovov pre seniorov.

Štúdia, ktorú publikoval vedecký časopis The Lancet Health Longevity, zistila, že u klientov domovov, ktorí prekonali covid, bola medzi októbrom a februárom asi o 85 % nižšia pravdepodobnosť, že sa nakazia koronavírusom, ako u klientov, ktorí infekciu neprekonali. U zamestnancov domovov pre seniorov sa po prvej nákaze pravdepodobnosť reinfekcie znížila o 60 %.

Koraly vejarovniky FOTO Lorenzo Merotto Čítajte aj Štúdia: Stredozemné more sa otepľuje najrýchlejšie na svete

„Je to dobrá správa, že prirodzená nákaza tak dlho chráni pred reinfekciou. Riziko opakovanej infekcie sa zdá byť veľmi nízke,“ uviedla Maria Krutikovová z UCL. „Skutočnosť, že prekonanie covidu poskytuje obyvateľom domovov pre seniorov vysokú mieru ochrany, je tiež povzbudivá vzhľadom k predchádzajúcim obavám, že sa u týchto ľudí s nastupujúcim vekom objavuje nižšia imunitná odpoveď,“ dodala.

Do štúdie bolo zapojených 682 klientov a 1 429 zamestnancov. Vekový medián seniorov bol 86 rokov. Protilátky na koronavírus podľa testov vykonaných vlani v júni a júli mala asi tretina. Štúdia neskúmala účinnosť očkovania, takže vyradila účastníkov 12 dní po podaní prvej dávky vakcíny.

protein Čítajte aj Vedcom sa podarilo objaviť neznámy proteín. Môže pomôcť pri liečbe nádorov

Účinnosť očkovania proti covidu chcú vedci skúmať v inej štúdii. Docent biomedicínskej technológie z univerzity v Readingu Alexander Edwards povedal, že stále panuje veľa neistoty ohľadom toho, ako dlho a ako veľmi prekonanie covidu chráni pred opakovanou nákazou.

„K reinfekcii dochádza, takže ochrana nie je úplná. Očakávame, že prirodzená nákaza chráni pred vážnejšou infekciou, ale stále k tomu nemáme dostatok dát,“ vysvetlil Edwards, ktorý sa na štúdii nepodieľal. Výskumníci uviedli, že štúdia sa konala aj v čase, keď sa rozšíril nákazlivejší variant alfa, ktorý sa prvý raz objavil v Británii. To naznačuje, že predchádzajúca infekcia koronavírusom poskytuje pomerne vysokú ochranu pred reinfekciou britským variantom.

dino Čítajte aj Austrálski vedci identifikovali nový druh dinosaura

Úrady v Británii však v poslednom čase znepokojuje rozmach variantu delta, ktorý bol prvýkrát odhalený v Indii a je podľa predbežných zistení vedcov nákazlivejší ako väčšina doterajších verzií vírusu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #seniori #klienti #koronavírus #Covid-19