Na dánskej výstave sa po asi 1000 rokoch stretnú dvaja príbuzní Vikingovia

Na výstave v dánskom Národnom múzeu sa po približne 1000 rokoch stretnú kostrové ostatky dvoch príbuzných Vikingov. Jeden zomrel v centrálnom Dánsku, druhý bol zabitý pri masakri nariadenom miestnym kráľom v Anglicku, uviedla agentúra AP.

21.06.2021 06:00
debata (4)

Vedci z oboch strán Severného mora objavili genetickú väzbu medzi oboma severanmi. Testy DNA ukázali, že ide „buď o dvoch nevlastných bratov, alebo o synovca a strýka“, povedal Eske Willersley z Kodanskej univerzity.

Muž z dánskeho ostrova Funen bol farmár, ktorý sa dožil viac ako 50 rokov. Jeho kostru vedci exhumovali v roku 2005 blízko mesta Otterup. Bol 182 centimetrov vysoký, mal artritídu takmer vo všetkých kostiach a známky zápalu v niektorých rebrách, čo by mohlo ukazovať na tuberkulózu, povedal muzeálny kurátor Jesper Hansen.

Costa Verde, Brazília, dom, palmy, prales, džungľa Čítajte aj Domorodí obyvatelia v Amazónii po tisíce rokov nevyhubili ani jediný druh

Muž sa podľa neho pravdepodobne zúčastnil nájazdov, ktorými sa Vikingovia preslávili, pretože mal na ľavej panve zranenie, ktoré mohlo zapríčiniť bodnutie mečom. Táto rana ho mohla stáť život, pretože sa nevyhojila, vysvetlil Hansen.

Kostra mladšieho muža sa našla v hromadnom hrobe neďaleko Oxfordu v roku 2008 spoločne s pozostatkami ďalších najmenej 35 mužov. Všetci boli zabití pred viac ako 1000 rokmi, kedy anglosaský kráľ Ethelred II. nariadil zabiť desiatky Dánov, ktorí sa usadili v Anglicku.

protein Čítajte aj Vedcom sa podarilo objaviť neznámy proteín. Môže pomôcť pri liečbe nádorov

„Zomrel na následky mohutných poranení, ktoré mu privodilo niekoľko druhov zbraní,“ povedal šéf výskumného oddelenia dánskeho Národného múzea Lasse Sörensen. Lebka muža vykazuje stopy po najmenej deviatich poraneniach spôsobených mečom alebo iným ostrým predmetom. Z kostry je ďalej zrejmé, že bol niekoľkokrát bodnutý do chrbta.

Dvojicu kostier uvidia návštevníci výstave nazvanej dánsky Togtet (Nájazd), ktorá sa začne 26. júna.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Dánsko #DNA #viking #kostra