WHO venuje osobitnú pozornosť variantu lambda v Latinskej Amerike

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) venuje osobitnú pozornosť šíreniu koronavírusového variantu, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v Latinskej Amerike a nesie označenie lambda.

16.06.2021 12:50
Vírus vakcína Foto:
Performerka s maketou injekcie predvádza očkovanie proti koronavírusu v peruánskej Lime. FOTO: SITA/AP
debata (3)

Kvôli svojim mutáciám by táto verzia mohla byť nákazlivejšia a ľudský imunitný systém by sa proti nej mohol horšie brániť, upozornila WHO. Zatiaľ ale podľa nej chýbajú dôkazné štúdie a informácie.

Variant lambda bol prvýkrát identifikovaný už v auguste minulého roka v Peru. Priradených k nemu bolo od apríla 81 percent všetkých analyzovaných prípadov nákazy v juhoamerickej krajine. V Argentíne a Čile sa variant v uplynulých mesiacoch podieľal na zhruba tretine prípadov. Podľa WHO bol doteraz zaznamenaný v troch desiatkach krajín, väčšinou z Latinskej Ameriky.

ruska Čítajte aj Českí vedci vyvinuli rúška, ktoré sa v prírode rýchlo rozložia

Koronavírusové varianty rozčleňuje WHO do dvoch kategórií. Sledované varianty (variants of interest) zapríčiňujú v niektorých krajinách vyšší počet prípadov infekcie. Patrí medzi ne aj lambda. O stupeň vyššie sú znepokojujúce varianty (variants of concern). Sú preukázateľne vysoko nákazlivé, horšie sa s nimi bojuje alebo majú za následok ťažký priebeh choroby. Patrí medzi ne napríklad variant delta, kvôli ktorému musela Británia takmer o mesiac odložiť plánované rušenie protiepidemických opatrení z pôvode sľubovaného 21. júna.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #Latinská Amerika #koronavírus #variant