Vedci vymysleli slamku, ktorá zastaví štikútanie

Zadržať dych. Nakvapkať alpu na cukor. Požiadať niekoho, aby na vás nečakane urobil: "Baf!". Údajných liekov na štikútku je viac než dosť. Teraz ale vedci tvrdia, že našli lepšie riešenie v podobe špeciálnej slamky.

10.07.2021 06:00
stikutanie stikutka Foto:
debata (2)

Keď máte Singultus, ako znie odborný lekársky termín pre štikútku – bránica a medzirebrové svaly sa náhle stiahnu. Následné prudké vtiahnutie vzduchu spôsobí uzavretie hlasiviek a výsledkom je viac či menej hlasné „štikútanie“.

Hoci existuje veľa babských rád a domácich liekov na čkanie, vedecký tím teraz uvádza, že našiel novú odpoveď. Ide o „nástroj pre silové vdychovanie, sanie a prehĺtanie“ (FISST), ako znie označenie patentu pod názvom HiccAway. A konkrétne ide o pevnú plastovú slamku v tvare písmena L, ktorá má na jednom konci náustok a na druhom nastaviteľné viečko s tlakovým ventilom.

vakcina covid nosovy sprej Čítajte aj Zverejnili prvé výsledky testov proticovidovej vakcíny v nosnom spreji

Postihnutý človek vloží túto špeciálnu slamku do pohára s vodou a použije ju na sŕkanie. Tvorcovia HiccAway uvádzajú, že ich nástroj zastavil počas testovania záchvaty čkania v 92 percentách prípadov.

Pomôcka stavia na myšlienke, že silnejšie sanie potrebné k nasatiu vody núti bránicový nerv, aby spustil stiahnutie bránice, zatiaľ čo následné prehltnutie zahŕňa okrem iného aj aktiváciu blúdivého nervu. Pretože tieto dva nervy sú zodpovedné za štikútanie, vedci uvádzajú, že keď ich človek zamestná, zabráni im spôsobovať tento nechcený jav.

„Funguje to okamžite a účinok vydrží niekoľko hodín,“ povedal denníku The Guardian spoluautor štúdie, doktor Ali Seif zo Zdravotného vedeckého strediska pri Texaskej univerzite. K vyskúšaniu účinnosti svojej pomôcky tím analyzoval reakcie 249 dobrovoľníkov, z ktorých viac než dve tretiny uvádzali, že trpia štikútkou najmenej raz mesačne.

covid8 Čítajte aj Koronavírusová epidémia vypukla vo východnej Ázii už pred 20 000 rokmi

Podľa výsledkov zastavila táto pomôcka štikútanie v takmer 92 percentách prípadov. O málo viac ako 90 percent užívateľov uviedlo, že je pohodlnejšia než iné domáce pomôcky, a približne rovnaký počet usudzuje, že HiccAway poskytuje lepšie výsledky. Výsledky boli podľa autorov konzistentné naprieč všetkými demografickými skupinami a neovplyvnila ich ani frekvencia či dĺžka štikútania.

Podľa doktora Rhysa Thomasa, neurológa z Univerzity v Newcastli, ktorý sa na štúdii nepodieľal, toto zariadenie pravdepodobne funguje. „Ale myslím si, že ide o riešenie problému, ktoré nikto nepotrebuje,“ dodal s tým, že už teraz existujú iné účinné riešenia s minimálnymi nákladmi.

káva Čítajte aj Pitie kávy môže znížiť riziko vzniku chronického ochorenia pečene

Vrátane jeho obľúbenej metódy – pevne si upchať uši a pritom vypiť pohár vody bežnou slamkou. „Čokoľvek, čo vám umožní nafúknuť hrudník a prehĺtať, bude fungovať,“ povedal doktor Thomas.

Ďalšou možnosťou podľa neho je piť z pohára opačne – predkloniť sa a pokúsiť sa piť z opačnej hrany pohára ako obyčajne. „Keď ste pripravení na to, že sa polejete, je to moja druhá najobľúbenejšia metóda,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #cukor #slamka #Štikútka #štikútanie #alpa