Kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer generuje "robustnú imunitnú reakciu"

Najnovšie výskumy naznačujú, že kombináciou dávky vakcíny Oxford/AstraZeneca s očkovacou látkou Pfizer/BioNTech sa vytvára silná imunitná odpoveď proti koronavírusu SARS-CoV-2.

29.06.2021 07:58
Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Foto: ,
Prázdne viacdávkové injekčné liekovky, ktoré obsahovali vakcíny proti covidu: zľava AstraZeneca, Moderna, A a B spoločnosti Sputnik V, Sinopharm a Comirnaty od BioNTech
debata (51)

Vedci Oxfordskej univerzity v rámci štúdie Com-COV skúmali možnosť podať človeku dve dávky vakcíny od rôznych výrobcov. Tieto vakcíny boli podané s odstupom štyroch týždňov.

V štúdii sa píše, že očkovanie vakcínou spoločnosti Pfizer/BioNTech a následné podanie druhej dávky vakcíny Oxford/AstraZeneca – alebo aj v opačnom poradí – indukuje vysoké koncentrácie protilátok.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj Prepelica? Beta? Alebo ako sa vedci hašterili o názvy variantov koronavírusu

Tieto zistenia by mohli umožniť flexibilitu očkovania v Británii aj v očkovacích kampaniach v iných štátoch, lebo ľudia by sa mohli dať zaočkovať akoukoľvek dostupnou vakcínou, a nie len čakať na podanie vakcíny rovnakej ako ich prvá dávka.

Profesor Matthew Snape, docent pediatrie a vakcinológie na Oxfordskej univerzite a hlavný riešiteľ štúdie, uviedol, že „štúdia Com-COV hodnotila kombináciu vakcín Oxford a Pfizer, aby sa zistilo, do akej miery sa tieto vakcíny môžu zamieňať, čo by v Británii i inde vo svete potenciálne umožnilo flexibilitu pri očkovaní“.

Z výsledkov podľa Snapea vyplýva, že keď sa kombinácie vakcín podávajú v štvortýždňovom intervale, indukujú imunitnú reakciu, ktorá „je nad stanovenou prahovou hodnotou podľa štandardného očkovacieho plánu Oxford/AstraZe­neca“.

covid5 Čítajte aj Štúdia: Vakcíny s technológiou mRNA ochránia pred covidom niekoľko rokov

Riešitelia štúdie tiež dospeli k záveru, že podanie vakcín Pfizer a AstraZeneca v akomkoľvek poradí prináša lepšie výsledky ako dve dávky očkovacej látky od AstraZenecy. Ak by sa však vakcína od AstraZenecy brala ako prvá dávka, a nie ako druhá dávka, prinieslo by to ešte lepšie výsledky.

Dve dávky Pfizeru priniesli najlepšie výsledky na úroveň protilátok – proteínov, ktoré pomáhajú neutralizovať vírusy pri vstupe do tela.

Prvá dávka vakcíny AstraZeneca nasledovaná dávkou Pfizeru priniesla zasa najlepšie výsledky, pokiaľ ide o T lymfocyty – typ bielych krviniek, ktoré napádajú cudzie látky v tele vrátane vírusov.

covid Čítajte aj Prvé prípady covidu sa v Číne mohli šíriť už v októbri 2019

Autori štúdie zdôraznili, že ich doterajšie výsledky sú založené na štvortýždňovom intervale medzi prvou a druhou dávkou vakcíny. Ďalšie výsledky – s použitím 12-týždňového intervalu – budú k dispozícii v júli.

Iné štúdie už dávnejšie preukázali, že vakcína AstraZeneca mala vyššiu účinnosť, ak sa jej druhá dávka podala 8 až 12 týždňov po prvej.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19