Za nárastom infekcií medzi mužmi v Anglicku môže byť sledovanie Eura

Úspešný postup anglického tímu na majstrovstvách Európy vo futbale môže byť jedným z dôvodov, prečo sa koronavírus v Anglicku šíri rýchlejšie medzi mužmi než medzi ženami.

10.07.2021 08:00
futbal, futbalová lopta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naznačujú to dáta získané vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne, napísal spravodajský web BBC. Ich štúdia zároveň potvrdila, že Anglicko čelí tretej vlne epidémie covidu.

Štúdia REACT medzi 24. júnom a 5. júlom otestovala viac ako 47 000 dobrovoľní­kov z celého Anglicka. Zo zhromaždených údajov vyplýva, že prudko stúpol počet nakazených vo všetkých vekových skupinách do 75 rokov, obzvlášť medzi mladými ľuďmi. Zároveň sa potvrdilo, že sa vyššia miera infekcií neodrazila vo zvýšenom počte hospitalizovaných pacientov či úmrtiach.

vakcina covid nosovy sprej Čítajte aj Zverejnili prvé výsledky testov proticovidovej vakcíny v nosnom spreji

Očkovaným hrozí podľa štúdie menšie riziko, že sa koronavírusom nakazia. Obe dávky vakcíny poskytli pred nákazou 72 percentnú ochranu.

Testovanie dobrovoľníkov v rámci REACT, ktorá je jednou z najväčších štúdií svojho druhu v Anglicku, tiež ukázalo, že u mužov bolo o 30 percent vyššie riziko nákazy ako u žien. „Môže to byť tým, že sledovanie futbalu má za následok, že sú muži viac než bežne spoločensky aktívni,“ uviedol autor správy Steven Riley.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #koronavírus #Covid-19