Aké účinné sú vakcíny proti mutácii delta?

Mnohé krajiny kvôli rastúcemu počtu novo potvrdených prípadov koronavírusu obnovujú protiepidemické opatrenia. Vedci a farmaceutické spoločnosti medzitým zvádzajú preteky o zodpovedanie kľúčovej otázky: ako účinne chránia súčasné proticovidové vakcíny pred nákazlivejšou mutáciou delta?

19.07.2021 17:50
Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Foto: ,
debata (41)

V jednom sa zhodujú. Vakcíny proti covidu poskytujú silnú ochranu pred vážnym priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

„Štúdie účinnosti vakcín v reálnom svete uvádzajú dobrú ochranu, najmä pred vážnym priebehom choroby,“ povedala FT vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Soumya Swaminathanová. „Najvyššiu prioritu teraz má zvýšenie zaočkovanosti vo všetkých krajinách,“ dodala.

Štúdia vakcín v reálnej klinickej praxi, ktorá analyzovala 14 019 prípadov mutácie delta v Spojenom kráľovstve a ktorú v júni zverejnila vládna zdravotná agentúra Public Health England (RP) zistila, že vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech a Oxfordskej univerzity a firmy AstraZeneca po dvoch dávkach chránia pred hospitalizáciou z 96, respektíve 92 percent.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte aj Vedkyňa WHO varuje pre kombinovaním rozličných vakcín proti koronavírusu

Spoločnosť Pfizer uviedla, že jej vakcína funguje proti mutácii delta, a najmä pri potenciálnom preočkovaní treťou dávkou. Doplnila, že by mohla začať testy verzie svojej vakcíny zacielené proti tejto mutácii už budúci mesiac.

Vysokú účinnosť vakcín v Spojenom kráľovstve, kde prevláda variant delta a kde bola plne zaočkovaná viac ako polovica populácie, dokladá úmrtnosť covidových pacientov. Tá teraz činí 0,085 percenta, čo je dvadsaťkrát menej ako na vrchole epidémie, uviedla epidemiologička Meaghan Kallová.

Otázka, či sú vakcíny rovnako účinné v prevencii infekcie, a teda predstavujú ochranu aj pred prenosom a šírením nákazy, je však komplikovanejšie.

Prvé dáta z májových štúdií reálnej účinnosti očkovania v Spojenom kráľovstve dokazujú, že dve dávky vakcíny Pfizer/BioNTech z 88 percent chránia pred symptomatickou nákazou mutáciou delta. O mesiac neskôr škótski výskumníci údaj revidovali na 79 percent.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj Delta variant na Slovensku potvrdili v 35 prípadoch. Dominuje ale mutácia alfa

Kanadskí vedci uviedli, že vakcína Pfizer/BioNTech chráni pred nákazou mutáciou delta z 87 percent, čo je podľa nich porovnateľné s 89 % ochranou, ktoré vakcína poskytuje pred mutáciou alfa.

Štvrtá štúdia, ktorú vykonalo izraelské ministerstvo zdravotníctva naznačuje, že vakcína Pfizer/BioNTech pred symptomatickou nákazou variantom delta chráni z 64 percent. Spoločnosť Pfizer a izraelskí zdravotnícki činitelia však rýchlo poukázali na metodologické nedostatky s tým, že ide o predbežné poznatky z vysoko špecifických miest.

Rôznosť záverov však dokladá, aké ťažké je vyhodnotiť účinnosť vakcín v praxi. Pri klinických testoch môžu vedci vyberať účastníkov, monitorovať, kto dostal vakcínu a kto placebo, a potom sledovať, kto sa nakazil a komu sa infekcia vyhla. Všetky tieto poznatky im potom prinášajú veľmi cenné dáta. Akonáhle sa však spustí očkovacia kampaň, vedci túto kontrolu strácajú a to, kto sa nakazí, môžu ovplyvňovať aj ďalšie faktory. Dospieť k pevným záverom je potom ťažšie.

vakcina covid nosovy sprej Čítajte aj Zverejnili prvé výsledky testov proticovidovej vakcíny v nosnom spreji

Na problematiku údajov z izraelskej štúdie poukázala napríklad akademická pracovníčka Natalie Deanová, ktorá sa venuje biostatike na Emoryho univerzite v Atlante. Podotkla, že dáta z reálnej praxe nie sú randomizované ako údaje z klinických štúdií a doplnila, že relatívne malý rozsah epidémie v Izraeli mohol ovplyvniť závery. Štúdie, ktoré dokazovali vyššiu účinnosť vakcíny, tak podľa nej nemožno na základe tej izraelskej zmiesť zo stola.

Spoločnosť Moderna uviedla, že jej vakcína proti covidu vyvolala pri laboratórnych testoch pri mutácii delta dvakrát nižší počet neutralizačných protilátok než u pôvodnej mutácie. Závery však označila za povzbudivé. Dáta „posilňujú naše presvedčenie, že vakcína by mala aj naďalej poskytovať ochranu proti novo odhaleným mutáciám,“ povedal riaditeľ Moderny Stéphane Bancel.

Spoločnosť Johnson & Johnson, ktorá vyrába jednodávkovú vakcínu proti covidu uviedla, že jej očkovacia látka pri testoch vyvolala viac protilátok proti mutácii delta než proti mutácii beta. Podrobné údaje síce neposkytla, uviedla však, že jej vakcína poskytuje dlhodobú ochranu pred chorobou.

covid Čítajte aj WHO odporúča lieky na artritídu pre pacientov s covidom

Výrobcovia ruskej vakcíny Sputnik V uviedli, že táto očkovacia látka je účinnejšia proti delte než akákoľvek iná vakcína. Podľa FT k tomu ale neposkytli dôkazy. Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý sa na výrobe tejto vakcíny podieľa uviedol, že dve dávky vakcíny by bolo možné podávať v odstupe 180 dní. Agentúre Reuters povedal, že predĺženie odstupu (z pôvodných troch týždňov) nesúvisí s predajom vakcíny do zahraničia, ale má zabezpečiť lepšiu imunitnú odpoveď.

Niekoľko čínskych vedcov uviedlo, že niektoré čínske vakcíny sú proti mutácii delta menej účinné ako proti pôvodným variantom. O týchto štúdiách ale bolo zverejnené málo podrobností. Hovorca čínskej farmaceutickej spoločnosti Sinovac agentúre Reuters povedal, že prvé výsledky z krvných vzoriek ľudí očkovaných vakcínou od tejto firmy vykázali trojnásobne nižší neutralizačný účinok proti variante delta.

Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Talianska vakcína proti covidu mala v druhej fáze štúdií účinnosť 99 percent

Zdravotný odborník Peter English poznamenal, že hoci údaje o účinnosti vakcín v ochrane pred hospitalizáciou sú pozitívne, je oveľa menej jasné, do akej miery môžu brániť prenosu variantu delta. „Delta je oveľa nákazlivejšia, vie lepšie hľadať menej imúnne osoby a nakaziť ich,“ povedal s tým, že zhromaždenie presvedčivých dát ohľadom prenosu infekcie bude nejaký čas trvať.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #koronavírus #Covid-19 #mutácie #účinnosť vakcín