Vedkyňa WHO varuje pre kombinovaním rozličných vakcín proti koronavírusu

Hlavná vedecká pracovníčka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Soumija Sváminathanová varovala pred kombinovaním vakcín proti koronavírusu od rôznych výrobcov.

12.07.2021 21:09
debata (25)

Takéto postupy označila za „nebezpečný trend“, keďže podľa jej slov zatiaľ nie je k dispozícii dostatok údajov o vplyve očkovania dvoma rozličnými vakcínami na ľudské zdravie. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je to trochu nebezpečný trend. Čo týka kombinovania (očkovacích látok), nachádzame sa v zóne bez dát a údajov,“ povedala odborníčka na online brífingu.

Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Talianska vakcína proti covidu mala v druhej fáze štúdií účinnosť 99 percent

Zároveň varovala pred rizikom vypuknutia chaotickej situácie, ak občania niektorých krajín dostanú možnosť rozhodovať o tom, kto a kedy dostane druhú, tretiu a štvrtú dávku vakcíny.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyhlásil, že bohaté štáty by nemali objednávať dodatočné dávky očkovacích látok v situácii, keď iné štáty nemajú dosť vakcín ani pre zdravotníkov a najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Kritizoval pritom skutočnosť, že vakcíny sú vo svete rozdeľované veľmi nerovnomerne.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj Delta variant na Slovensku potvrdili v 35 prípadoch. Dominuje ale mutácia alfa

V tejto súvislosti spomenul farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna, ktoré by podľa neho mali svoje vakcíny poskytnúť skôr iniciatíve COVAX, dodávajúcej očkovacie látky chudobnejším krajinám, ako bohatším štátom s vysokou mierou zaočkovanosti.

„Variant delta sa na celom svete šíri prudkým tempom a spôsobuje nový nárast počtu prípadov covidu a úmrtí,“ povedal tiež šéf WHO na tlačovom brífingu. Variant delta nového koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil v Indii, sa už rozšíril do viac ako 104 krajín, varoval.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #vakcíny #vedkyňa #koronavírus #Covid-19