Vedci objavili bunky, ktoré môžu znížiť úspešnosť transplantácie kostnej drene

Úspešnosť transplantácie kostnej drene závisí od optimálnej kondície krvotvorných kmeňových buniek, ktoré pacient dostane.

24.07.2021 06:00
debata
Foto: avcr.cz
bunky

Úspech transplantácie kostnej drene závisí od optimálnej kondície darcovských krvotvorných kmeňových buniek, ktoré sú pacientovi podané. Vedci novo objavili, že bunky, ktoré boli doteraz považované za neškodné, môžu úspešnosť transplantácie znížiť. Medzinárodný výskumný tím vedený Meritxell Alberich-Jordovou z Ústavu molekulárnej genetiky AV ČR publikoval v časopise Stem Cell Reports štúdiu, ktorá identifikuje bunky a molekuly prítomné v krvi darcu ako kľúčové prvky riadiace aktivitu krvotvorných kmeňových buniek pri transplantácii kostnej drene.

delta Čítajte aj Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

Úspech závisí od kvality kmeňových buniek

U pacientov, ktorí trpia poruchami krvotvorby, je transplantácia kostnej drene často používaným zákrokom. Odstráni sa pri ňom nefunkčný krvotvorný systém pacienta a nahradí sa transfúziou zdravých krvotvorných kmeňových buniek od zdravého darcu, ktoré sa v kostnej dreni usadia, časom sa rozmnožia a vytvoria funkčný krvotvorný systém.

Úspech tohto postupu závisí od kvality a vhodnosti krvotvorných kmeňových buniek prítomných vo vzorke odobratej od darcu. Meritxell Alberich-Jordová so svojou skupinou a s kolegami z pražských lekárskych fakúlt Univerzity Karlovej a zahraničnými spolupracovníkmi z Brazílie a USA nedávno zistili, že jeden typ krvných buniek prítomných vo vzorke darcu môže krvotvorné kmeňové bunky oslabiť.

Bojovníci, ktorí zasahujú nesprávne ciele

Tieto bunky, označované ako NK bunky (z anglického „natural killers“, tzn. „Prirodzení zabijaci“) sú ako špecializovaní bojovníci, ktorí likvidujú infekcie alebo tiež rakovinové bunky a za normálnych okolností na vlastné zdravé bunky neútočia. Prítomnosť tohto typu buniek vo vzorke darcu má však negatívny dopad na vzácne a citlivé krvotvorné kmeňové bunky.

Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2 Čítajte aj Vedcom sa podarilo zastaviť rozmnožovanie SARS-CoV-2 v ľudských bunkách

„NK bunky sa počas transplantácie aktivujú a potom produkujú proteín interferón gama, ktorý negatívne ovplyvňuje schopnosť krvotvorných kmeňových buniek kolonizovať telo darcu a vedie k zhoršeniu ich kondície. Tieto pozorovania nás vedú k myšlienke, že odstránenie prirodzených zabijačských buniek zo vzorky darcu alebo inaktiváciu interferónu gama počas transplantácie kostnej drene by mohlo zlepšiť úspešnosť tohto klinického postupu,“ vysvetlila Meritxell Alberich-Jordová.

cerv Čítajte aj SAV: Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom

Keď krv nechráni

Krvotvorný systém je zodpovedný za produkciu krvi v našom organizme, ktorá rozvádza kyslík do rôznych častí tela a chráni nás pred infekciami. Tento systém produkcie krviniek funguje ako akýsi rozvetvený strom, v ktorom kmeň, ktorý dáva vzniknúť všetkým odlišným typom buniek (čiže menším konárom), predstavujú krvotvorné kmeňové bunky. Bohužiaľ, u niektorých pacientov je „krvotvorný strom“ narušený a nevetví sa správne.

Ak štandardná liečba zlyhá, je pre týchto pacientov konečnou možnosťou nahradenia defektných krvotvorných kmeňových buniek zdravými, čo je proces známy ako transplantácia kostnej drene.

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #vedci #výskum #bunky #kostná dreň #transplantácie