WHO varuje: Je "veľká pravdepodobnosť" šírenia ešte nebezpečnejších variantov

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok varoval, že očakáva šírenie nových znepokojujúcich variantov koronavírusu vo svete.

15.07.2021 17:35
koronavírus, covid-19 Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. „Pandémia sa ani zďaleka nekončí,“ uviedol výbor vo vyhlásení. Zdôraznil, že je „veľká pravdepodobnosť výskytu a celosvetového rozšírenia nových a možno aj nebezpečnejších variantov, ktorých zvládnutie bude ešte náročnejšie“.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj EMA: Na ochranu pred deltou sú potrebné obe dávky vakcíny

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu tiež upozornil, že svet sa v súčasnosti nachádza v prvých fázach tretej vlny pandémie koronavírusu. Povedal to v úvodnom prejave na 8. zasadnutí krízového výboru venujúceho sa ochoreniu COVID-19, z ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. Šéf WHO oznámil, že za posledný týždeň celosvetovo stúpol počet prípadov nákazy a znovu začal stúpať aj počet úmrtí.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte aj Vedkyňa WHO varuje pre kombinovaním rozličných vakcín proti koronavírusu

„Úmrtia po desiatich týždňoch klesania zasa narastajú,“ dodal Tedros. „Jedným z hlavných urýchľovačov šírenia infekcie je koronavírusový variant delta, pričom situáciu zhoršujú aj spoločenské kontakty, mobilita ľudí a nejednoznačné využívanie overených opatrení na ochranu verejného zdravia,“ zdôraznil. Podľa Tedrosa sa variant delta teraz nachádza vo vyše 111 krajinách a zrejme „bude čoskoro vo svete prevládať, ak už neprevláda“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19 #mutácie