Príznaky delta variantu sa podobajú bežnej nádche

Infekčnejší delta variant ochorenia Covid-19 sa nielen výrazne rýchlejšie šíri, no môže sa prejaviť aj čiastočne inými príznakmi.

16.07.2021 17:32
COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2... Foto:
debata (16)

Skúsenosti a štúdie z krajín, kde už je delta variant rozšírený, ukazujú, že príznaky tohto variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu, či alergiu. Typickou je bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka. To môže často u ľudí vyvolať presvedčenie, že ide iba o bežné prechladnutie, uvádza na svojej facebookovej stránke ministerstvo zdravotníctva.

Strata chuti a čuchu nemusí byť tak častým prejavom. Ďalším príznakom môžu byť aj hnačky. Delta variantom sa častejšie infikujú aj mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a ochorenie šíriť ďalej.

Diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a ochorenie vylúči či potvrdí až RT-PCR test. „Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje.,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2 Čítajte aj Vedcom sa podarilo zastaviť rozmnožovanie SARS-CoV-2 v ľudských bunkách

V letnom období je časté, že ľudia majú napr. nádchu, bolesti hlavy spôsobené pobytom v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch, keď sú vonku horúčavy. Pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test. Delta variant od zatiaľ dominujúceho alfa variantu odlíši až následná sekvenácia.

Ďalšie informácie o príznakoch pri delta variante koronavírusu nájdete napríklad v britskej štúdii ZOE COVID Symptom Study:

16 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #nádcha #príznaky #delta variant