SAV: Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom

Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom. Infikovaná osoba pochádza z juhu Nitrianskeho kraja, kde dirofilarióza dlhodobo cirkuluje v populácii psov.

20.07.2021 21:51
cerv
Červ dirofilárie immitis izolovaný zo srdca mŕtveho psa.
debata (24)

Charakteristické je pre ňu formovanie uzlov v pľúcach, veľmi často nesprávne diagnostikovaných ako malígne tumory.

Od prvého nálezu dirofilárií pri psoch na Slovensku v roku 2005 sa priemerná prevalencia parazita dlhodobo pohybuje na úrovni 11 až 13 percent s kulmináciou prípadov v južných regiónoch, kde môže infekcia postihnúť až tretinu psej populácie.

Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2 Čítajte aj Vedcom sa podarilo zastaviť rozmnožovanie SARS-CoV-2 v ľudských bunkách

Napriek výskytu hyperendemických oblastí, určitým pozitívom bola ešte donedávna jednoznačná dominancia menej nebezpečného druhu Dirofilaria repens zodpovedného za podkožnú a očnú formu infekcie. Tento druh bol doteraz aj výhradným pôvodcom ľudských prípadov dirofilariózy registrovaných na Slovensku. Aj z celoeurópskeho pohľadu je zrejmé, že prípady dirofilariózy spôsobenej druhom D. immitis sú u ľudí veľmi zriedkavé, na rozdiel od USA a Japonska.

Foto: sav.sk
cervs

Podľa najnovších údajov ESDA (European Society of Dirofilariosis and Angiostrongylosis) je u ľudí v Európe doteraz registrovaných vyše 4200 prípadov infekcie spôsobenej druhom D. repens, a iba 30 prípadov vyvolaných druhom D. immitis.

Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2 Čítajte aj Protilátky voči koronavírusu pretrvávajú najmenej 9 mesiacov po infekcii

Závažným zistením zaregistrovaným v priebehu posledných piatich rokov je, že epidemiologická situácia týkajúca sa dirofilariózy sa na Slovensku výrazne mení. Pri infikovaných psoch čoraz častejšie registrujeme ako pôvodcu infekcie druh D. immitis, v niektorých oblastiach (napríklad v okolí Komárna či Nových Zámkov) sa stal dokonca endemickým a vyskytuje sa častejšie než pôvodne usídlený druh D. repens.

Text a foto: Martina Miterpáková, Daniela Antolová, Parazitologický ústav SAV

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #človek #červ #pľúcny červ