Laboratóriá potvrdili ďalších 72 nových prípadov delta variantu

Na Slovensku sme rutinným sekvenovaním potvrdili ďalších 72 nových výskytov delta variantu SARS-CoV-2.

21.07.2021 14:35
COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2... Foto:
debata (8)

Väčšinu prípadov, teda 63 %, tvoril import zo zahraničia (krajiny EÚ aj mimo nej, vrátane obľúbených turistických destinácií).

Ďalej išlo o úzke kontakty týchto osôb a vyskytli sa aj prípady bez cestovateľskej anamnézy (neboli v zahraničí ani neboli v kontakte s osobami, ktoré prišli zo zahraničia). Delta variant sa potvrdil prevažne u neočkovaných ľu­dí.

Girl with protective mask, Covid-19, coronavirus, personal protection. 3d render. Human anatomy. How to protect yourself from viruses. Protection devices. FFP1, FFP2, FFP3. SARS-CoV-2 Čítajte aj Protilátky voči koronavírusu pretrvávajú najmenej 9 mesiacov po infekcii

„Celkovo sme na Slovensku od júna 2021 (prvého potvrdeného delta variantu) laboratórne potvrdili 107 prípadov. Hoci v súčasnosti na Slovensku ešte mierne prevažuje alfa variant, môžeme očakávať ďalší rast podielu delta variantu,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. „Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberať komunitné šírenie,“ dodala.

Príznaky delta variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu či alergiu, pri miernych príznakoch sa podobajú na prechladnutie. Typickým symptómom je bolesť hlavy, bolesť hrdla, výtok z nosa a zvýšená teplota či horúčka. Strata chuti a čuchu už nebýva tak častým prejavom, vyskytnúť sa môžu hnačky. Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej.

cerv Čítajte aj SAV: Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom

„Najúčinnejšiou ochranou proti COVID-19 je očkovanie. Dôležité je rešpektovať nastavené opatrenia na hraniciach aj vo vnútri krajiny. Treba tiež dodržiavať najzákladnejšie preventívne pravidlá – prekrytie horných dýchacích ciest, dodržiavanie odstupu od iných ľudí a dôsledná hygiena rúk,“ radí hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pozitívne vzorky na SARS-CoV-2 sekvenujú na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.

WHO: Delta sa v priebehu niekoľkých mesiacov stane dominantným variantom

Vysoko nákazlivý variant delta sa v priebehu niekoľkých mesiacov stane vo svete dominantnou mutáciou nového koronavírusu. Uviedla to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej už jeho výskyt zaznamenali v 124 krajinách a teritóriách.

„Očakáva sa, že delta veľmi rýchlo prekoná ostatné varianty a stane sa v priebehu nadchádzajúcich mesiacov dominantnou cirkulujúcou líniou (nového koronavírusu),“ uvádza sa podľa agentúry AFP v pravidelnom hodnotení globálnej epidemiologickej situácie, ktorú zdravotnícka agentúra OSN zverejňuje každý týždeň.

Za posledný týždeň sa počet krajín a teritórií, v ktorých potvrdili výskyt variantu delta, pôvodne objaveného v Indii, zvýšil o 13. V mnohých veľkých štátoch, vrátane Británie, Číny, Indie, Indonézie či Ruska, už variant delta zistili vo viac než 75 percentách analyzovaných vzoriek.

Medzi ďalšie varianty koronavírusu, ktoré podľa WHO vzbudzujú obavy, patria v súčasnosti alfa, beta a gama, čo sú nové označenia pre tzv. britský, juhoafrický a brazílsky variant. Najviac rozšírený je variant alfa, ktorý už potvrdilo 180 krajín sveta; nasleduje beta (130 krajín) a gama (78 krajín).

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo svete sa v týždni končiacom 18. júlom zvýšil o 12 percent. Najväčšie prírastky nakazených momentálne hlásia z Indonézie, Británie a Brazílie. Ak bude šírenie nákazy pokračovať takýmto tempom, v priebehu troch týždňov celkový počet prípadov nákazy prekročí 200 miliónov, uvádza WHO.

(TASR)

8 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #delta