CNN: Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov slávneho Leonarda da Vinci

Niekoľko desiatok rokov trvajúci výskum predpokladaných ostatkov Leonarda da Vinciho ukázal, koľko aktuálne žijúcich ľudí sa môže pýšiť tým, že sú potomkami rodiny renesančného génia a autora slávnej Mony Lisy - celkom 14.

22.07.2021 09:24
Leonardo da Vinci Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Toto zistenie vychádza z genealogického stromu, ktorý zahŕňa 21 generácií a štyri rodinné vetvy, napísal spravodajský server CNN.

Výskum je súčasťou projektu DNA Leonarda da Vinciho, ktorého cieľom je potvrdiť, že predpokladané pozostatky sú skutočne jeho, a tiež „lepšie pochopiť jeho mimoriadny talent a vizuálnu vnímavosť s pomocou genetických asociácií“.

Výsledky výskumu podľa autorov štúdie „pomôžu vedecky preskúmať korene da Vinciho génia, zistiť informácie o jeho fyzických schopnostiach a tiež o jeho možnom predčasnom starnutí, o tom, že bol ľavák, o jeho zdraví a možných dedičných chorobách. Môžu tiež pomôcť vysvetliť isté osobité zmyslové vnímanie, ako napríklad jeho mimoriadne zrakové schopnosti a synestéziu“.

Vedci zhromaždili údaje z historických dokumentov vo verejných a súkromných archívoch, a priame výpovede potomkov rodiny Leonarda da Vinciho. Autori štúdie poskytli len málo informácií o žijúcich potomkoch, aby chránili ich súkromie. Vedci Agnese Sabatová a Alessandro Vezzosi, ktorí sa na projekte podieľali, CNN oznámili len to, že vek potomkov da Vinciho rodiny siaha od jedného roka do 85 rokov.

„Sú medzi nimi malé deti aj dôchodcovia, ktorí predtým vykonávali rôzne činnosti – boli zamestnaní v súkromnom aj verejnom sektore, odhadcovia, obchodníci… Pre nás sú to z ľudského uhla pohľadu všetko mimoriadne osoby. Žijú v Toskánsku, ale výskum ešte pokračuje v ďalších vetvách rodiny a v ďalších krajinách,“ uviedli vedci v e-maile zaslanom CNN.

cerv Čítajte aj SAV: Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom

Pretože nie je známe, že by Leonardo mal nejaké deti, sústredili Sabatová a Vezzosi svoj výskum na umelcovho otca a jeho potomkov. Vďaka tomu sa im podarilo odhaliť niektoré doteraz neznáme rodové línie. Prešli „tisíce nezverejnených dokumentov“, a tiež znovu preskúmali dôkazy, ktoré boli „známe, ale nie pochopené“, napísali.

„Naša pôvodná otázka znela: Je možné, že neexistujú žiadni biologickí potomkovia celej rady synov Sera Piera, Leonardovho otca?“ uviedli vedci a dodali: „Vždy sme sa snažili preskúmať príbeh Leonarda – človeka rovnako, ako Leonarda – umelca, aby sme objasnili príčiny jeho génia. Teraz s pomocou vedy dúfame, že budeme schopní doplniť niekoľko dôležitých odpovedí.“

Leonardo sa narodil v roku 1452 a preslávili ho najmä obrazy Mona Lisa a Posledná večera. Venoval sa ale aj prírodným vedám, matematike, architektúre, návrhárstvu, inžinierstvu, geológii, kartografii, sochárstvu a kresbe.

vesmír, slnečná sústava Čítajte aj Pred 70 rokmi vyslali Sovieti do vesmíru dvojicu psov - Cigana a Dezika

Jeho umelecké diela majú medzi zberateľmi ohromnú cenu. V minulom roku v on-line dražbe zaplatil istý nadšenec 98 000 dolárov, aby sa mohol zúčastniť každoročnej kontroly Mony Lisy, kedy parížske múzeum Louvre obraz vyberie zo schránky, aby ho preskúmalo.

A začiatkom júla padol nový dražobný rekord, keď sa kresba medvedej hlavy vytvorená Leonardom da Vincim v Londýne predala za takmer deväť miliónov libier.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #DNA #maliar #potomkovia #Leonardo da Vinci