Odporcovia vakcín na facebooku menia jazyk, aby unikli detekcii či zákazu

Niektoré facebookové skupiny, v ktorých sa šíri obsah namierený proti očkovaniu proti koronavírusu, vo svojich názvoch a príspevkoch zavádzajú nové krycie výrazy v snahe uniknúť sprísneným opatreniam platformy prijatým kvôli pandémii covidu.

28.07.2021 06:00
debata (16)

Upozornila na to americká televízia NBC News. Antivakcinačné skupiny sa podľa nej začínajú prezentovať ako „tanečné večierky“ (dance party) alebo „slávnostná večera“ (dinner party) a zdieľajú vysvetlivky k svojmu kódovanému jazyku.

Reportéri sa odvolávajú na snímky poskytnuté viacerými členmi podobných skupín, ktoré bývajú uzavreté a nedohľadatelné cez klasický facebookový vyhľadávací formulár. Získané „screenshoty“ okrem iného vypovedajú o tom, ​​že o očkovaných sa v komunite odporcov vakcín hovorí ako o „tancujúcich ľuďoch“, „ísť tancovať“ zase môže znamenať nechať sa zaočkovať. Ďalší z príspevkov navrhuje, aby užívatelia slovo vakcína nahradili výrazom Maxine alebo beer („pivo“) a miesto Pfizer a Moderna písali Pizza King a Moana.

marihuana, konope, rastlina, Čítajte aj Konopa bola prvýkrát zdomácnená pred približne 12 000 rokmi

Podľa NBC News si skupiny tohto druhu uchovávajú vysoké počty členov ešte z čias, keď facebook antivakcinačné oznámenia neblokoval. Jedna z väčších „tanečných“ skupín má údajne vyše 40 000 členov. „Iní influenceri na Instagrame používajú podobné jazykové kľučky a očkovaných ľudí napríklad označujú za ‚plavcov‘ a akt vakcinácie ako nástup do ‚plaveckého oddielu‘,“ dodávajú autori reportáže.

Antivaxeri sú vynaliezaví

Podobné manévre s cieľom predísť intervenciám zo strany správcov sociálnych sietí nie sú u antivakcinačného hnutia novinkou a čiastočne vychádzajú z taktík extrémistických skupín. Ich správanie kopíruje fenomén tzv. leetspeaku, čo je označenie pre špecifickú reč počítačových expertov alebo fanúšikov počítačových hier.

„Je to súčasťou kultúry antivakcinačních aktivistov,“ povedala o leetspeaku Joan Donovanová, ktorá mapuje dezinformačnú sféru v jednom z výskumných centier Harvardovej univerzity.

aerosol covid Čítajte aj Každý druhý pacient s covidom mal ďalšie komplikácie

Hovorca spoločnosti Facebook odmietol zistenia NBC News komentovať a reportérov odkázal na materiály o snahách firmy propagovať dôveryhodné informácie o vakcínach na covid. Technologický gigant podobne ako prevádzkovatelia ďalších veľkých platforiem v posledných rokoch výrazne sprísnil pravidlá proti dezinformáciám o očkovaní, za spomaľujúce vakcinačné kampane v USA sa ale dostal do konfliktu s vládou prezidenta Joea Bidena, podľa ktorej by postup Facebooku mal byť tvrdší. Spoločnosť reagovala, okrem iného vyjadrením, že od vypuknutia pandémie odstránila 18 miliónov „kusov“ dezinformácií na túto tému.

Vraj 18 miliónov zmazaných príspevkov

Toto číslo samo o sebe ale podľa komentátorov o mnohom nevypovedá a možno ho chápať aj ako dôkaz toho, akým rozšíreným problémom zavádzajúce a nepravdivé informácie o pandémii sú. Niektorí experti volali po zverejnení štatistík o tom, koľko ľudí so spomínanými 18 miliónmi príspevkov pred ich stiahnutím prišlo do kontaktu, alebo o tom, ako sa podobný obsah na Facebooku šíri.

„Dôvod, prečo potrebujeme podrobnejšie dáta o výskyte, je ten, že nepravdivé tvrdenia sa nešíri medzi všetkými segmentmi rovnomerne,“ vysvetľovala výskumníčka pôsobiaca na Stanfordskej univerzite Reneé DiRestaová.

srdce umele Čítajte aj V Taliansku prvýkrát mimo klinických štúdií implantovali umelé srdce

Otázkou však je, či tieto štatistiky má samotný Facebook. Podľa The New York Times (NYT) firma „v skutočnosti nepozná veľa podrobností“ o šírení dezinformácií o koronavíruse a vakcínach na svojich platformách. Denník v tejto súvislosti opisuje minuloročnú schôdzku, na ktorej údajne skupina dátových analytikov žiadala od manažérov Facebooku podporu v snahe mapovať na rovnomennej platforme dosah nedôveryhodných príspevkov o covide.

„Vedúci pracovníci nikdy prostriedky nepridelili a tímu nikdy nebolo povedané prečo,“ napísal NYT s odvolaním sa na dvoch nemenovaných účastníkov stretnutia.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #vakcíny #hoax #antivakcinačné skupiny #antivaxer