Zmeny klímy mali v histórii vplyv na veľkosť ľudských tiel

Priemerná veľkosť ľudských tiel sa v posledných miliónoch rokov významne menila, pričom to súvisí so zmenami klímy.

28.07.2021 18:00
kosti  kostra Foto:
debata (3)

K takémuto záveru dospela nová štúdia vedcov pod vedením britskej Cambridgeskej univerzity a nemeckej univerzity v Tübingene, ktorú publikoval časopis Nature Communications.

Výskumníci zhromaždili údaje o veľkosti mozgu a tiel u viac ako 300 fosílií rodu človeka, kam patria aj moderní ľudia homo sapiens. Tieto dáta tím skombinoval s rekonštrukciami podnebia za posledné milióny rokov a vypočítal klímu, v ktorej žili ľudia, ktorých fosílie sa zachovali, napísal server televízie CNN.

E6pnpcs WQAIXKz T Čítajte aj Archeológovia v Egypte objavili vzácne trosky dávneho plavidla z Herakleionu

Vedci zistili, že klíma – najmä teplota – bola hlavným faktorom, ktorý v posledných miliónoch rokov ovplyvňoval zmeny telesnej veľkosti. Chladnejšie a drsnejšie podnebie je spojené s väčšími telami, zatiaľ čo teplejšie podnebie je prepojené s menšími, objavili výskumníci. „Väčšie telá môžu jedincov chrániť pred nízkymi teplotami – čím väčší ste, tým menší je váš povrch v porovnaní s vaším objemom, takže účinnejšie šetríte teplo,“ vysvetľuje Andrea Manica, profesor evolučnej ekológie na Cambridgeskej univerzite.

Vedci skúmali tiež vplyv životného prostredia na veľkosť mozgu, avšak tu je súvislosť s klímou menej zrejmá.

Homo sapiens sa objavil pred približne 300 000 rokmi v Afrike. Avšak rody človeka, ktorý zahŕňa aj človeka neandertálskeho a ďalšie vyhynuté príbuzné druhy, ako sú homo habilis (človek zručný) alebo homo erectus (človek vzpriamený), existovali oveľa skôr. Odborníci pritom tvrdia, že v porovnaní s predchádzajúcimi druhmi ako bol homo habilis, je homo sapiens o 50 percent ťažší a jeho mozog je trikrát väčší – o príčinách týchto zmien sa však stále debatuje.

cerv Čítajte aj SAV: Na Slovensku potvrdili prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom

Tím expertov zistil, že klíma síce hrá určitú úlohu aj vo veľkosti mozgu, ale v jeho prípade existuje toľko variantov, že ich nemožno vysvetliť zmenami životného prostredia.

„Zmeny veľkosti mozgu vôbec nesúviseli s teplotami, takže veľkosť tela a mozgu sa vyvíjali pod rozdielnymi tlakmi,“ tvrdí Manica. „Klíma vysvetľuje zmeny veľkosti mozgu oveľa menej ako zmeny vo veľkosti tela. To znamená, že hlavný vplyv na zmeny veľkosti mozgu mali pravdepodobne iné faktory, ako sú kognitívne výzvy spojené so stále zložitejším spoločenským životom, rozmanitejšia strava a sofistikovanejšie technológie,“ dodáva vedec.

Zároveň je podľa neho nepravdepodobné, že súčasná klimatická zmena bude mať dramatický vplyv na veľkosť tiel súčasných ľudí. „Zmeny, ktoré sme popísali, sa odohrali za tisíce, alebo skôr desaťtisíce, rokov. Takže pár rokov klimatickej zmeny s našimi telami alebo mozgami veľa neurobí,“ hovorí výskumník.

Leonardo da Vinci Čítajte aj CNN: Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov slávneho Leonarda da Vinci

Napriek tomu však klimatické zmeny už teraz môžu mať vplyv na zmenšovanie niektorých zvierat. V posledných štyroch desaťročiach sa zmenšujú severoamerické sťahovavé vtáky, pričom rozpätie ich krídel sa zväčšuje. Podľa štúdie z roku 2019 sú tieto zmeny zrejme reakciou na otepľovanie. Pri analýze 70 716 mŕtvych vtákov, ktorí reprezentovali 52 druhov, vedci objavili štatisticky významné zmenšenie telesnej veľkosti u 49 druhov. A teplota v oblasti letných hniezdisk týchto operencov, ktorá sa nachádzala severne od Chicaga, stúpla v čase štúdie približne o jeden stupeň Celzia.

Iná štúdia z roku 2011, ktorá vyšla v odbornom časopise Nature Climate Change, dospela k záveru, že studenokrvné živočíchy, ako sú ropuchy, korytnačky alebo hady sa s rastúcou teplotou tiež menia – ich telá sa zmenšujú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #veda #Telo #štúdia #výskum #kosti #klimatické zmeny #Ľudské telo