Vraždu z roku 1989 pomohla v USA objasniť rekordne malá vzorka DNA

Polícia v americkom Las Vegas po viac ako tridsiatich rokoch identifikovala vinníka v prípade vraždy 14-ročného dievčaťa Stephanie Isaacsonovej.

26.07.2021 09:45
DNA, genóm Foto:
debata

K podozrivému doviedla vyšetrovateľa vzorka s genetickou informáciou, ktorej hmotnosť zodpovedá len 15 ľudským bunkám. Podľa expertov to je najmenšie množstvo DNA, aké sa kedy stalo kľúčom k vyriešeniu kriminálnej kauzy, informovala spravodajská spoločnosť BBC.

srdce umele Čítajte aj V Taliansku prvýkrát mimo klinických štúdií implantovali umelé srdce

Zatiaľ čo bežné súpravy na odhaľovanie genetickej informácie pracujú so vzorkami s hmotnosťou asi 750 až 1000 ng, v prípade vraždy Isaacsonovej bolo k dispozícii iba 0,12 nanogramov. Vyšetrovanie bolo na mŕtvom bode do chvíle, než nové technológie umožnili analyzovať aj takto malé množstvo.

Na základe sekvenácie genómu a verejne dostupných genealogických dát potom vyšetrovatelia identifikovali ako vraha Darrena Roya Marchanda. Tento muž nikdy nebol odsúdený a je už viac ako 25 rokov po smrti, v roku 1995 spáchal samovraždu.

Isaacsonová bola v roku 1989 napadnutá a uškrtená. Jej telo sa našlo pri ceste, po ktorej v Las Vegas dochádzala do školy. „Nikdy by som neverila, že sa prípad podarí vyriešiť,“ oznámila médiám matka zabitého dievčaťa po oznámení identity predpokladaného páchateľa. „Som rada, že našli toho, kto zavraždil moju dcéru,“ uviedla vo svojom vyhlásení.

Leonardo da Vinci Čítajte aj CNN: Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov slávneho Leonarda da Vinci

Vzorku DNA pre políciu analyzovala Texaská firma Othram, ktorá sa špecializuje na dlho neobjasnené zločiny. „Toto bol obrovský míľnik,“ povedal BBC výkonný riaditeľ spoločnosti David Mittelman. „Keď sa môžete dostať k informáciám z takého malého množstva DNA, naozaj to rozširuje možnosti pre veľa ďalších prípadov, ktoré boli predtým považované za uzavreté a nevyriešiteľné,“ dodal. Jeho firma teraz pracuje na prípadoch siahajúcich aj viac ako 100 rokov do minulosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #USA #vražda #dievča #DNA