Bežné antigénové testy odhalia koronavírus len v asi 43 percentách prípadov

Vedci z nemeckej univerzity vo Würzburgu a jej univerzitnej kliniky dospeli k záveru, že rýchle antigénové testy odhalia koronavírusovú nákazu len v necelých 43 percentách prípadov.

26.07.2021 18:28
Antigénové testy / Ag. test / Foto:
debata (23)

Vedci pritom analyzovali viac ako 5000 výsledkov testov u ľudí, ktorí si nechali urobiť antigénový, ale aj PCR test.

Pre mnohých sa už antigénové testy stali bežnou súčasťou života a ľudia ich podstupujú, keď idú do reštaurácie či do kina. Antigénové testy sú lacné, rýchle a je jednoduché je vykonať. Avšak zo štúdie nemeckých odborníkov vyplýva, že koronavírusovú infekciu odhaľujú podstatne menej spoľahlivejšie než PCR testy.

aerosol covid Čítajte aj Každý druhý pacient s covidom mal ďalšie komplikácie

Zo štúdie vyplýva, že iba u 42,6 percentu nakazených ukáže rýchly antigénový test pozitívny výsledok. Správne negatívny výsledok sa však testom darilo odhaliť v 98,68 percenta prípadov.

Antigénové testy síce zvyčajne spoľahlivo rozpoznali nákazu u ľudí s vysokou vírusovou záťažou, vzorky s nízkou vírusovou záťažou ale často vykazovali falošne negatívny výsledok. Podľa vedúceho štúdie Manuela Kroneho je táto skutočnosť problematická najmä v počiatočnom štádiu ochorenia, kedy osoba ešte nemá vysokú mieru vírusovej záťaže, ale je už infekčná.

delta Čítajte aj Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

„Rýchle antigénoví testy môžu v niektorých prípadoch dať správny výsledok až neskôr ako PCR test, a môžu tak u chorého vyvolať falošný pocit bezpečia,“ podotkol Krone. Falošne negatívne výsledky ku koncu ochorenia už podľa autorov štúdie nepredstavujú také riziko, pretože nebezpečenstvo prenosu ochorenia vtedy klesá.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #testy #koronavírus #Covid-19 #antigénové testy