Na dvoch miestach USA zaznamenali šírenie plesne odolnej voči liekom

V Spojených štátoch sa podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) objavilo niekoľko prípadov nákazy nebezpečnou plesňou Candida auris, proti ktorej nezaberali žiadne z bežne používaných liekov.

04.08.2021 06:00
candida auris Foto:
debata (5)

Šírenie odolnej plesne bolo zaznamenané v dvoch prepojených zdravotníckych zariadeniach v Texase a v opatrovateľskom dome v hlavnom meste Washington. Informoval o tom denník The New York Times (NYT).

CDC svoje zistenia oznámilo v správe, ktorá hovorí o viac ako 120 prípadoch nákazy v prvých štyroch mesiacoch roka – v piatich z týchto prípadov pleseň odolávala snahám lekárov potlačiť jej šírenie.

mozog Čítajte aj Nová štúdia spája prekonanie covidu s horšími výsledkami v IQ testoch

Podľa CDC skoro tretina infikovaných pacientov do tridsiatich dní zomrela, ale pretože mali už predtým vážne zdravotné problémy, nebolo možné kvasinku označiť za príčinu smrti.

NYT správu považuje za znepokojujúci vývoj v evolúcii nebezpečného mikroorganizmu, ktorý bol prvýkrát zistený v roku 2009 v Japonsku a potom sa rozšíril do rôznych kútov sveta. Keď sa niekde uchytí, je podľa expertov ťažké sa ho zbaviť, a zatiaľ čo pre zdravých jednotlivcov je pomerne neškodný, v nemocniciach či domovoch dôchodcov, kde sú zraniteľnejší ľudia, môže byť smrteľný. Podľa federálnych zdravotníckych činiteľov v USA šíreniu plesne napomohla pandémie covidu, počas ktorej mnohokrát preťažené nemocnice nezvládali podobné hrozby starostlivo kontrolovať.

Antigénové testy / Ag. test / Čítajte aj Bežné antigénové testy odhalia koronavírus len v asi 43 percentách prípadov

O plesni Candida auris sa od začiatku vedelo, že liečba je zložitá, píše NYT. Infekcie, na ktoré nezaberali žiadne lieky z troch hlavných kategórií protiplesňových prípravkov, ale boli v USA zdokumentované prvýkrát. „Neliečiteľná hubová infekcia by predstavovala vážnu hrozbu pre ľudí s oslabenou imunitou, transplantovaných ľudí a ťažko chorých na jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ poznamenal Cornelius Clancy, odborník na infekčné choroby pôsobiaci v nemocnici v Pittsburghu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #antibiotiká #pleseň #candida auris