Mattel vyrobil bábiku podľa vedkyne, ktorá stojí za vakcínou Oxford/AstraZeneca

Americký výrobca hračiek Mattel vyrobil bábiku Barbie podľa vedkyne, ktorá stojí za vakcínou proti covidu spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity.

04.08.2021 15:45
debata (7)
Bábika je súčasťou kolekcie piatich modelov,... Foto: SITA, Andy Paradise
Virus Outbreak Britain Bábika je súčasťou kolekcie piatich modelov, ktoré firma Mattel vytvorila na počesť lekárok a výskumníčok bojujúcich proti pandémii covidu.

Bábika je súčasťou kolekcie piatich modelov, ktoré firma vytvorila na počesť lekárok a výskumníčok bojujúcich proti pandémii covidu. Informoval o tom spravodajský server BBC. „Želám si, aby moja bábika deťom ukázala profesie, o ktorých možno nevedia, ako je vakcinológia,“ uviedla vedkyňa Sarah Gilbertová.

Vakcinologička začala v oxfordských laboratóriách vyvíjať prípravok na začiatku roka 2020, kedy sa koronavírus SARS-CoV-2 prvýkrát objavil v Číne. Jej vakcína od Oxfordu/AstraZeneky je teraz podľa BBC najpoužívanejšou očkovacou látkou na svete, dávky dostalo viac ako 170 krajín.

„Chcem inšpirovať nové generácie dievčat ku kariére v odboroch prírodných vied a dúfam, že deti, ktoré moju Barbie uvidia, si uvedomia, nakoľko je kariéra vo vede dôležitá pre svet okolo nás,“ uviedla Gilbertová, ktorej jej zmenšená verzia najprv pripadala veľmi zvláštna.

Okrem Gilbertovej si zvečnenie v podobe približne 30 centimetrov veľkej bábiky podľa stanice Sky News aj sestra na pohotovosti v New Yorku Amy O'Sullivanová, ktorá ošetrovala tamojšieho prvého pacienta s covidom; lekárka Audrey Cruzová z Las Vegas a torontská psychiatrička Chika Stacy Oriuwaová, ktoré bojovali proti diskriminácii a rasizmu; výskumníčka Jacqueline Goes de Jesusová, ktorá viedla tím sekvenujúci genóm brazílskej varianty covidu, a doktorka Kirby Whitbyová, spoluzakladateľka spoločnosti, ktorá vytvorila prateľné a znovu použiteľné chirurgické plášte pre doktorov.

Vedkyňa Sarah Gilbertová, podľa ktorej Mattel... Foto: SITA, Andy Paradise/Mattel
Virus Outbreak Britain Vedkyňa Sarah Gilbertová, podľa ktorej Mattel vyrobil bábiku Barbie.

Hračkársky gigant Mattel v posledných rokoch vydal niekoľko sérií bábik Barbie, ktorými reaguje na kritiku, že vytvára nerealistické ideály ženskej krásy. Spoločnosť teraz ponúka širokú škálu bábik rôznych odtieňov pleti a typov postáv, ktoré majú presah oproti pôvodnému modelu z roku 1959. Vtedajšia prvá bábika na seba vzala podobu blonďavej a štíhlej belošky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Barbie #vakcína #bábika #AstraZeneca #Mattel