"Superprenášač" v Rusku nakazil koronavírusom 1500 ľudí

V Rusku bol zaznamenaný prípad, keď jediný človek trpiaci covidom nakazil ďalších 1500 ľudí, uviedla štátna agentúra TASS s odvolaním sa na experta Alexandra Semjonova.

08.08.2021 08:00
britsky virus Foto:
debata (16)

Ten v Jekaterinburgu na Urale riadi pobočku štátneho vedeckého strediska virológie a biotechnológií Vektor.

„V Rusku bol zaznamenaný prípad maximálneho superprenášača, kedy jediný človek nakazil hneď 1500 ľudí,“ povedal expert. Dodal, že podľa štatistík jeden človek nakazený koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19, v priemere nakazí dvoch až troch ľudí, v prípade variantu delta päť až šesť ľudí. Superprenášač ale priemer vysoko prekonáva. V niektorých ruských regiónoch môže podiel superprenášačov na rozšírenie nákazy podľa Semjonova dosahovať 80 percent i viac.

deltax Čítajte aj Zaočkovaní možno dokážu prenášať deltu rovnako ľahko ako nezaočkovaní

„Koronavírus sa šíri vzduchom a kvapôčkami pri kontaktoch s inými ľuďmi. Ak človek nedodržiava odstup, nenasadí si rúško a vyrazí v preplnenom vagóne metra do práce, hoci sa necíti dobre, má vyhliadku, že sa stane superprenášačom a nakazia veľa ľudí. Svojim pohŕdaním pravidlami vytvára príležitosť pre rozšírenie infekcie,“ varoval Semionov.

Súčasne apeloval na nosenie rúšok a respirátorov. „Ak pokladníčka v obchode nemá rúško alebo ho má stiahnuté pod bradou, nie je to superprenášač? Okolo pokladne za smenu prejdú stovky ľudí, a to bližšie než poldruha metra. Ale stačilo by, aby pokladníčka a zákazník mali rúška, a riziko nákazy by kleslo. Podobne aj vo verejnej doprave,“ zdôraznil.

Koronavírus / Covid / Vakcína / Johnson & Johnson / J&J / Čítajte aj EMA: PRAC upozornil na imunitnú trombocytopéniu pri vakcíne Janssen

Server Meduza pripomenul, že ústav Vektor vyvinul a vyrába jednu z ruských vakcín proti covidu, EPiVakKorona. A jej účinnosť nedávno verejne spochybnili účastníci klinických testov, ktorí v otvorenom liste vyzvali ministra zdravotníctva, aby efektívnosť vakcíny nechal nezávisle a transparentne preveriť.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vírus #koronavírus #Covid-19 #Jekatinburg