V Austrálii vytvorili hydrogél na zmiernenie Parkinsonovej choroby

Vedci v Austrálii vyvinuli hydrogél, ktorý môže poslúžiť na účinný jednorazový zákrok u ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou a inými neurologickými poruchami.

13.08.2021 06:00
David Nesbit webj Foto:
Professor David Nisbet.
debata

Informovala o tom agentúra Reuters.

mys Čítajte aj Vedci zistili, ktoré gény ovplyvňujú dĺžku ženskej plodnosti

Po potrasení sa gél premení na kvapalinu, čo zjednoduší jeho aplikáciu do mozgu cez malú kapiláru. Vyplní nepravidelné dutiny a potom sa vráti do pevnejšej formy. Pomôže tak dopraviť náhradné kmeňové bunky do poškodených častí mozgu.

Vedci zatiaľ testovali hydrogél na potkanoch a ukázal sa byť účinným pri pohybových poruchách súvisiacich s Parkinsonovou chorobou. Profesor David Nisbet z Austrálskej národnej univerzity dúfa, že v ďalších piatich rokoch začnú klinické testy u ľudí.

„Skutočne prelomové je to, že ide o jednorazový zákrok,“ uviedol Nisbet. „Pacient by prišiel do nemocnice s Parkinsonovou chorobou a potreboval by len tento jediný zákrok k potenciálnemu zmierneniu množstva symptómov na niekoľko rokov,“ dodal.

Látka, na ktorej vývoji pracujú spoločne výskumníci z Austrálskej národnej univerzity a Floreyho inštitútu, je podľa Nisbeta relatívne lacná a mohla by byť v budúcnosti masovo vyrábaná.

hemofília, skúmavka, krv, rukavice Čítajte aj Vedci objavili v krvi citlivý biomarker, podľa ktorého sa dá určiť ťažký priebeh covidu

Pôvodným objaviteľom hydrogélu je český vedec Drahoslav Lím. Prvú zlúčeninu vytvoril v roku 1953. Hydrogély sú silne hydrofilné polymérne reťazce s unikátnymi vlastnosťami. Chemicky sú to polyakryláty a polykarbonáty. Výskum hojivých vlastností hydrogélu prebieha v súčasnosti aj v Českej republike.

Parkinsonova choroba je ochorenie mozgu, ktoré spôsobuje triašku a ťažkosti s chôdzou, rovnováhou a koordináciou. Časom sa zhoršuje a zatiaľ na ňu neexistuje liečba. Na svete žije odhadom desať miliónov ľudí s týmto ochorením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #vedci #výskum #neurológia #hydrogél #neurologická porucha