WHO hľadá expertov na skúmanie pôvodu koronavírusu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v piatok expertov, aby sa pripojili k novej poradnej skupine WHO v snahe ďalej skúmať pôvod pandémie koronavírusu.

20.08.2021 19:54
covid-virus Foto:
debata (5)

WHO uvádza, že do 10. septembra chce do svojej novej vedeckej poradnej skupiny začleniť 25 osôb s príslušnými odbornými znalosťami. Táto skupina by poskytovala WHO nezávislé analýzy doteraz vykonanej vedeckej práce s cieľom určiť pôvod koronavírusového ochorenia COVID-19 a poskytovala by organizácii poradenstvo o ďalších potrebných krokoch.

Poskytovala by aj usmernenia ku kritickým problémom súvisiacim s potenciálnym výskytom iných vírusov, ktoré môžu vypuknúť, ako sú MERS a ebola.

Koronavírus / Covid / Vakcína / Johnson & Johnson / J&J / Čítajte aj Štúdia: Účinnosť vakcíny Comirnaty klesá rýchlejšie ako Vaxzevria

Tím medzinárodných expertov vedený WHO vydal v marci predbežnú správu, podľa ktorej je „extrémne nepravdepodobné“, že by bol pôvod ochorenia COVID-19 spojený s laboratóriom v čínskom meste Wu-chan.

Aj keď si väčšina expertov myslí, že vírus s najväčšou pravdepodobnosťou preskočil na človeka zo zvierat, teória, že išlo o laboratórium, získala v posledných mesiacoch na obrátkach. Americký prezident Joe Biden nariadil tajným službám preskúmanie tejto možnosti.

Supernova Čítajte viac Vedci vedia predvídať ťažký priebeh covidu, objavili aj spôsob liečby Parkinsona

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý mesiac uznal, že je „predčasné“ vylúčiť teóriu úniku z laboratória. Vedúci tímu WHO počas návštevy Číny vyjadril obavy z bezpečnostných štandardov v laboratórnom zariadení vo Wu-chane, ktoré sa nachádza blízko miesta, kde boli zistené prvé prípady ochorenia COVID-19.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #WHO #pandémia #koronavírus #Covid-19