Prekonanie covidu môže údajne chrániť pred deltou lepšie ako vakcína

Ľudia, ktorí sa zotavili z koronavírusového ochorenia COVID-19 počas jednej z predchádzajúcich vĺn pandémie, môžu mať nižšie riziko nakazenia sa delta variantom koronavírusu než tí, ktorí dostali dve dávky vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, vyplýva zo štúdie izraelských vedcov zverejnenej na zdravotníckom portáli medRxiv.

30.08.2021 20:00
COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2... Foto:
debata (116)

Informovali o tom denník The Guardian a agentúra Bloomberg. The Guardian k štúdii, ktorá ešte neprešla recenzným konaním, poznamenal, že ju ešte nepreskúmali ďalší vedci, preto by sa s údajmi, ktoré obsahuje, malo zaobchádzať opatrne. Podľa denníka by však tieto „prevratné zistenia mohli ovplyvniť politiku verejného zdravia na celom svete“.

pluto Čítajte aj Vedci natočili šírenie koronavírusu v bunkách a pripomenuli si vylúčenie Pluta

Podľa štúdie ľudia, ktorým boli podané obe dávky vakcíny od Pfizer-BioNTech, mali takmer šesťkrát väčšiu pravdepodobnosť nakaziť sa variantom delta a sedemkrát väčšiu pravdepodobnosť symptomatického ochorenia ako tí, ktorí sa z ochorenia zotavili, píše Bloomberg.

Izraelskí vedci podľa agentúry tvrdia, že táto „najväčšia“ terénna štúdia porovnávajúca prirodzenú imunitu – získanú z predchádzajúcej infekcie – s ochranou poskytovanou jednou z najúčinnejších vakcín, ktoré sa v súčasnosti používajú, ukázala, že reinfekcie sú oveľa menej časté u ľudí, ktorí prekonali covid.

delta Čítajte aj Vakcíny mRNA proti covidu majú 66-percentnú účinnosť proti delte

„Táto analýza ukázala, že prirodzená imunita poskytuje dlhšiu a silnejšiu ochranu pred infekciami, symptomatickými ochoreniami a hospitalizáciou v dôsledku variantu delta,“ uviedli podľa Bloombergu izraelskí vedci.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #očkovanie #vakcína #Covid-19 #delta mutácia #prekonanie ochorenia