Prečo má vzdanie sa cukru negatívne vedľajšie účinky?

Možno vás prekvapí, že konzumácia cukru sa od roku 2008 neustále znižuje. Vplýva na to viacero faktorov, vrátane posunu chutí a životného štýlu, rovnako ako obľuba diét s nízkym obsahom sacharidov. A ďalším dôvodom môže byť lepšie pochopenie toho, aké nebezpečenstvo so sebou nesie konzumácia nadmerného množstva cukru, napísal server The Conversation.

08.09.2021 06:00
hnedý cukor, biely cukor, vrecia, lopatka Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Znižovanie príjmu cukru má jasné zdravotné výhody, vrátane nižšieho príjmu kalórií, čo môže pomôcť pri znižovaní váhy a k zdravším zubom. Ale ľudia niekedy hlásia, že zažívajú negatívne vedľajšie účinky, keď sa pokúšajú cukor obmedzovať – ​​vrátane bolestí hlavy, únavy alebo zmeny nálady, ktoré sú zvyčajne dočasné.

Príčina týchto vedľajších účinkov zatiaľ nie je príliš preskúmaná. Ale je pravdepodobné, že sú tieto symptómy spojené s tým, ako mozog reaguje, keď je vystavený potravinám s cukrom – a s biológiou „odmeny“.

Roman 505 Čítajte aj Archeologický výskum ukázal, že muži a ženy sa v starom Ríme stravovali odlišne

Sacharidy existujú v niekoľkých formách, vrátane cukrov, ktoré sa môžu prirodzene vyskytovať v mnohých potravinách – napríklad ako fruktóza v ovocí a laktóza v mlieku. Cukor – známy ako sacharóza – je v cukrovej trstine, cukrovej repe, javorovom sirupe a dokonca aj v mede.

Hromadná produkcia potravín je teraz normou a sacharóza aj ďalšie cukry sa pridávajú do potravín, aby boli chutnejšie. Cukor sa postará o vylepšenie chuti a „pocitu v ústach“, ale tiež má hlboké biologické účinky na mozog. Tieto účinky sú také zásadné, že dokonca viedli k diskusii, či môžete byť „závislí“ od cukru – aj keď táto otázka je stále predmetom skúmania.

Sacharóza aktivuje receptory sladkej chuti v ústach, čo nakoniec vedie k uvoľneniu chemickej látky nazývanej dopamín v mozgu. Dopamín je neurotransmiter, teda chemická látka odovzdávajúca odkazy medzi nervami v mozgu. Keď sme vystavení plnohodnotnému stimulu, mozog odpovie tým, že uvoľní dopamín.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj Prekonanie covidu môže údajne chrániť pred deltou lepšie ako vakcína

Odmeňujúci efekt dopamínu sa prevažne prejavuje v tej časti mozgu, ktorá je zapojená do potešenia a odmeny. Odmena riadi naše správanie – to znamená, že sme ponúkaní opakovať správanie, ktoré viedlo k uvoľneniu dopamínu. Dopamín nás môže nabádať k vyhľadávaniu určitej potravy – ako je nezdravé rýchle občerstvenie.

Pokusy na zvieratách i ľuďoch ukázali, ako hlboko cukor aktivuje tieto dráhy odmeny. Intenzívna sladkosť prekonáva dokonca aj kokaín z hľadiska vnútornej odmeny, ktorú vyvoláva. Je zaujímavé, že cukor dokáže aktivovať tieto dráhy odmeny v mozgu, či už ho cítime v ústach alebo je vstreknutý do krvného obehu, ako dokázali pokusy na myšiach. To znamená, že jeho účinky nie sú závislé na sladkej chuti.

U potkanov existujú silné dôkazy, ktoré naznačujú, že konzumácia sacharózy môže zmeniť štruktúru v mozgu, ktorú dopamín aktivuje, rovnako ako pozmeniť spracovávanie emócií a zmeniť správanie zvierat i ľudí.

cvičenie, fittness, posiľňovanie, posiľňovňa Čítajte aj V Británii vytvorili matematický model pre rast svalov pri cvičení

Je tak zrejmé, že cukor na nás môže mať silný vplyv. A preto nie je prekvapujúce, že zaznamenáme negatívne účinky, keď začneme jesť menej cukru, alebo ho zo svojej stravy úplne odstránime.

Práve počas tejto ranej fázy „cukrovej abstinencie“ boli hlásené ako psychické, tak fyzické symptómy – vrátane depresií, úzkosti, bolestí hlavy, únavy. Vzdanie sa cukru teda môže priniesť nepríjemné pocity, ako duševné, tak telesné, a preto môže byť pre niektorých ľudí veľmi ťažké zmenu stravy dodržať.

Príčina týchto symptómov nebola nijako podstatnejšie skúmaná, ale je pravdepodobné, že sú tiež spojené s dráhami odmeny v mozgu. Akokoľvek je myšlienka „cukrovej závislosti“ kontroverzná, dôkazy na potkanoch dokázali, že rovnako ako ďalšie návykové látky dokáže cukor vyvolať nadmerné holdovanie, túžbu a úzkosť pri jeho vysadení.

Nordligste   1 1100x600  1 Čítajte aj Vedci objavili najsevernejší ostrov sveta

Ďalšie výskumy vykonávané na zvieratách ukázali, že následky závislosti od cukru, abstinenčné príznaky a relapsy sú podobné, ako u drog. Ale väčšina výskumu, ktorý v tejto oblasti existuje, bola vykonávaná na zvieratách, a tak je ťažké povedať, či to isté platí aj pre ľudí.

Dráhy odmeny v ľudskom mozgu zostali nezmenené evolúciou a je pravdepodobné, že mnoho ďalších organizmov má v mozgu podobné dráhy odmeny. To znamená, že biologické následky „cukrovej abstinencie“, ktoré boli pozorované u zvierat, sa pravdepodobne do istej miery odohrávajú aj u ľudí.

Neandertálec Čítajte aj Tajná história mužskej krásy alebo neandertálske kontúrky

Zmena chemickej rovnováhy v mozgu stojí takmer s istotou za symptómami hlásenými u ľudí, ktorí zo stravy vylúčili alebo znížili príjem cukru. Okrem zapojenia sa do odmeny dopamín tiež reguluje hormonálnu kontrolu, nevoľnosť, vracanie a úzkosť. Keď sa zo stravy odstráni cukor, rýchly pokles účinku dopamínu v mozgu pravdepodobne naruší bežnú funkciu mnohých mozgových ciest, a to by mohlo vysvetľovať, prečo ľudia hlásia spomínané symptómy.

Rovnako ako u každej zmeny stravy, je kľúčom dodržať ju. Takže ak chcete dlhodobo znížiť príjem cukru vo svojej strave, musíte sa dostať cez oných prvých niekoľko náročných týždňov. A je tiež dôležité si uvedomiť, že cukor nie je sám o sebe zlý – len by ho mal človek konzumovať s mierou v spojení so zdravou stravou a cvičením.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #kalórie #cukor #nízkokalorická diéta