Kombinácia liekov môže znížiť počet prípadov malárie až o 70 percent

Kombinácia niekoľkých dávok vakcíny proti malárii a preventívneho užívania antimalarík poskytuje približne 70 % ochranu proti ťažkému priebehu ochorenia, hospitalizáciu a úmrtí na túto infekciu.

10.09.2021 06:00
debata

Vyplýva to z klinickej štúdie vedcov z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny (LSHTM). Očkovanie spoločne s antimalarikami takisto poskytuje asi 63 % ochranu proti nákaze.

Výskumu sa zúčastnilo 6861 detí vo veku od päť do 17 mesiacov z Mali a Burkina Faso. Autori štúdie ich sledovali počas troch rokov. Zistili, že u detí, ktoré pred obdobím, kedy sa najviac množia komáre prenášajúce maláriu, dostali tri dávky očkovania proti tejto nákaze a chemoprofylaxiu, bolo menšie riziko nákazy a úmrtia. Tieto deti tiež dostali štvrtú posilňujúcu dávku pred následnou sezónou dažďov.

Účinnosť kombinovaného prístupu v porovnaní s podaním samotnej preventívnej liečby bola proti rozvoju ochorenia o 63 percent vyššia. Ochrana proti ťažkému priebehu a hospitalizácii bola 71 % a proti úmrtiu na maláriu 73 percentná, vyplýva z klinickej štúdie publikovanej v časopise The New England Journal of Medicine.

Maláriu, ktorá patrí k najvýznamnejším infekčným chorobám na svete, na človeka prenáša komár rodu Anopheles. K príznakom patrí horúčka, zimnica, potenie, bolesti kĺbov a hlavy, zvracanie a kŕče.

hnedý cukor, biely cukor, vrecia, lopatka Čítajte aj Prečo má vzdanie sa cukru negatívne vedľajšie účinky?

Choroba nemusí byť smrteľná, ak sa včas lieči. Každoročne ale zabije približne 400 000 ľudí. Značnú časť obetí pritom tvoria deti mladšie ako päť rokov zo subsaharskej Afriky.

Medzi asi 2000 deťmi, ktoré dostali kombináciu liečby, sa potvrdilo 624 ochorení, 11 hospitalizácií a tri úmrtia. Naproti tomu u rovnakého počtu detí, ktorým boli podané iba antimalariká, sa potvrdilo 1661 prípadov malárie, 37 hospitalizácií a 11 úmrtí.

Roman 505 Čítajte aj Archeologický výskum ukázal, že muži a ženy sa v starom Ríme stravovali odlišne

Vakcína Mosquirix, zvaná tiež „RTS, S“ zabíja parazity, ktoré sa množia v pečeni, zatiaľ čo antimalarikum cieli na parazity, ktoré v ďalšom rozmnožovacom cykle napadajú červené krvinky. „Fungovalo to lepšie, ako sme si mysleli,“ povedal serveru BBC News hlavný autor štúdie Brian Greenwood z LSHTM. „Znížili sa hospitalizácie, v oboch krajinách klesol počet úmrtí – a to sme naozaj nečakali,“ dodal. Nový prístup k prevencii malárie by podľa neho mohol zachrániť milióny životov.

Podľa vedcov by vakcína mohla byť podávaná spolu s antimalarikami pravidelne v období pred predpokladaným výskytom choroby podobne ako u chrípky. Zatiaľ ju dostalo viac ako 740 000 detí zo subsaharskej Afriky, lekári u nich nezaznamenali žiadne vážne vedľajšie účinky. Ďalšia časť štúdie by mala byť zverejnená budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #lieky #hospitalizácia #komáre #očkovanie #úmrtia #tropická medicína #antimalariká