V JAR objavili nový variant koronavírusu, ktorý je znepokojujúci počtom mutácií

Vedci v Juhoafrickej republike (JAR) detegovali nový variant koronavírusu, ktorý je znepokojujúci svojím vysokým počtom mutácií.

31.08.2021 07:43
vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Frekvencia výskytu tohto variantu však zatiaľ nie je vysoká, informovali v noci na utorok agentúry AFP a Bloomberg.

Nový koronavírusový variant známy pod označením C.1.2. prvýkrát detegovali v JAR v máji a odvtedy sa rozšíril do väčšiny provincií krajiny, ako aj do niekoľkých ďalších krajín sveta vrátane Švajčiarska či Portugalska, uvádza Bloomberg.

graphichighrescropped Čítajte aj Na veľkých horúcich planétach pokrytých oceánom by mohol byť život

Tento koronavírusový variant sa vyvinul z variantu C.1., ktorý v Juhoafrickej republike dominoval vlani počas prvej vlny pandémie. Variant C.1.2. je od pôvodného variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát detegovali vlani v Číne, vzdialený o 44 až 59 mutácií.

Podľa vedcov má navyše „táto vetva vírusu znepokojujúcu zostavu mutácií“. Obsahuje totiž aj mutácie, ktoré sú spájané s vysokou infekčnosťou a odolnosťou voči protilátkam, avšak vedci zatiaľ nemajú dostatok údajov o tom, aby mohli určiť, ako je veľmi nákazlivý a odolný voči vakcinácii, uvádza agentúra Reuters.

Tento variant sa však zatiaľ nevyskytuje v takej miere, aby mohol byť klasifikovaný ako „variant záujmu“ alebo „znepokojujúci variant“, akými sú napríklad nákazlivejšie varianty delta (odhalený po prvý raz v Indii) a beta, ktorý sa objavil minulý rok v JAR.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj Prekonanie covidu môže údajne chrániť pred deltou lepšie ako vakcína

Juhoafrická republika je jednou z krajín Afriky, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najviac. Celkovo tam od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 2,7 milióna prípadov nákazy a približne 81.830 úmrtí. V JAR v súčasnosti rovnako ako v mnohých ďalších krajinách dominuje nákazlivejší variant delta, ktorý vytlačil pôvodný miestny variant beta.

4 debata chyba