Vakcíny proti covidu znižujú riziko dlhého covidu takmer dvojnásobne

Dokončené očkovanie proti covidu znižuje takmer o polovicu riziko ochorenia, ktoré by trvalo dlhšie ako 28 dní. U plne očkovaných jedincov je teda výrazne menšia šanca, že prekonajú takzvaný dlhý covid, než u neočkovaných. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne.

02.09.2021 11:08
vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Väčšina ľudí, ktorá prekoná covid-19, sa z choroby zotaví počas štyroch týždňov. Niektorí ale pociťujú príznaky ešte týždne alebo mesiace od potvrdenia infekcie. Podľa európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa so zdravotnými problémami ešte po 12 týždňoch po chorobe stretáva približne každý desiaty pacient nakazený koronavírusom.

vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Čítajte aj V JAR objavili nový variant koronavírusu, ktorý je znepokojujúci počtom mutácií

Autori štúdie publikovanej v odbornom časopise The Lancet Infectious Diseases hovoria o dlhom covide v prípadoch, keď ľudia pociťujú príznaky ešte po 28 dňoch od infekcie alebo dlhšie.

Títo vedci analyzovali dáta z britskej aplikácie Covid Symptom Study, do ktorej ľudia zaznamenávajú údaje o dokončenej vakcinácii, testoch na koronavírus a svoje symptómy v prípade nákazy. Aplikácia sledovala medzi decembrom 2020 a tohtoročným júlom zdravotný stav viac ako 1,2 milióna ľudí, ktorí dostali aspoň jednu dávku proticovidovej vakcíny. Celkom 971 504 užívateľov aplikácie uviedlo, že majú dokončené očkovanie proti koronavírusu. V Británii, ktorá má 67 miliónov obyvateľov, je plne zaočkovaných 78,9 percenta ľudí.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte aj Prekonanie covidu môže údajne chrániť pred deltou lepšie ako vakcína

Medzi užívateľmi s dokončeným očkovaním sa potvrdilo 2370 prípadov infekcie. Len 31 z 592 ľudí, ktorí do aplikácie zaznamenávali svoje príznaky ešte 28 dní po potvrdení infekcie alebo dlhšie, malo dlhý covid. Medzi 1,2 miliónmi užívateľov, ktorí dostali len prvú dávku očkovania, sa potvrdilo 6030 prípadov covidu.

„Zistili sme, že šanca na výskyt príznakov 28 dní od potvrdenia infekcie alebo dlhšie je u ľudí s dokončeným očkovaním približne polovičná. Tento výsledok naznačuje, že riziko dlhého covidu sa znižuje u jedincov, ktorí dostali obe dávky očkovania, keď vezmeme do úvahy celkovo nižšie riziko nákazy u plne očkovaných,“ uvádza štúdia.

Johnson & Johnson / Covid / Čítajte aj Štúdia: Posilňovacia dávka vakcíny Janssen poskytuje výrazne silnejšiu ochranu

Jej autori takisto zistili, že najväčšie riziko infekcie po dokončenom očkovaní je u starších, zdravotne oslabených ľudí, ktorí žijú v znevýhodnených oblastiach.

„Pokiaľ ide o dlhý covid, náš výskum dospel k záveru, že dokončené očkovanie výrazne znižuje riziko infekcie a pokiaľ k nej dôjde, znižuje riziko rozvoja dlhodobých príznakov,“ serveru BBC News jedna z autoriek štúdie Claire Stevesová. V prípade tretej posilňujúcej dávky by podľa nej mali byť uprednostnení starší a rizikoví pacienti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #výskum #ochorenie #očkovanie #koronavírus #dlhý covid