Ľudí s demenciou prudko pribúda, do roku 2030 ich bude o 40 percent viac

Počet ľudí s demenciou prudko rastie, uviedla v zverejnenej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

06.09.2021 10:00
staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Podľa nej by v roku 2030 malo byť oproti súčasnosti o 40 percent viac ľudí trpiacich touto chorobou, pričom väčšina krajín na tento vývoj nie je pripravená.

WHO po svete eviduje 55 miliónov ľudí s demenciou. Na konci tohto desaťročia by to mohlo byť 78 miliónov, v roku 2050 potom 139 miliónov. Organizácia tiež vyčíslila náklady spojené s týmto ochorením, ktoré celosvetovo činí 1,3 bilióna dolárov. V roku 2030 by to mohol byť viac ako dvojnásobok – 2,8 bilióna dolárov.

srdce, operácia, transplantácia Čítajte aj Počet transplantácií sa v prvom roku pandémie covidu znížil o tretinu

„Svet necháva ľudí s demenciou v štichu,“ povedal podľa agentúry DPA šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pri prezentácii štúdie. Musí sa podľa neho urobiť viac, aby sa týmto ľuďom dostalo dôstojného života a aby ošetrovatelia neboli na starostlivosť o dementné pacientov sami. „Osoby s demenciou, ich rodiny a opatrovateľky či opatrovatelia zažívajú diskrimináciu kvôli veku, stigmatizácii a sociálnemu vylúčeniu. To v našich spoločnostiach nesmie mať miesto,“ uvádza správa.

cvičenie, fittness, posiľňovanie, posiľňovňa Čítajte aj V Británii vytvorili matematický model pre rast svalov pri cvičení

Jedným z hlavných dôvodov vzrastajúcich počtov dementných ľudí je skutočnosť, že ľudia vďaka zdravšiemu životnému štýlu žijú dlhšie než predchádzajúce generácie. S vekom všeobecne rastie riziko chorôb, ako je práve demencia. Ľudia pri nej postupne strácajú kognitívne funkcie – pamäť, orientáciu, rozprávanie, učenie, plánovanie či odhad. Strácajú sa tiež emočné a sociálne zručnosti. Choroba prichádza väčšinou s pokročilým vekom, môže ju ale vyvolať aj úraz hlavy či Alzheimerova choroba. V približne 60 percentách prípadov postihuje ženy.

Kvôli mnohých doterajším neúspešným klinickým štúdiám klesá záujem o vývoj liekov na demenciu, upozorňuje WHO.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #životný štýl #ľudia #demencia #WHO #vek dožitia