Zomrel vynálezca Sinclair. Stál pri vzniku kalkulačky a osobného počítača

Britský vynálezca Clive Sinclair, ktorý stál pri zrode vreckovej kalkulačky a prispel k rozšíreniu osobných počítačov, zomrel vo veku 81 rokov.

17.09.2021 07:21
debata (1)

Oznámili to médiá s odvolaním sa na vynálezcovu rodinu. Sinclair zomrel vo štvrtok vo svojom londýnskom domove po viac ako desaťročnom zápase s rakovinou.

Medzi Sinclairove revolučné vynálezy patrila prvá prenosná elektronická vrecková kalkulačka v roku 1972. A Sinclairov počítač ZX80, uvedený na trh v roku 1980 s cenou pod 100 libier, prispel k rozšíreniu domácich počítačov v Británii aj inde. Sinclairova spoločnosť ako prvá na svete predala viac ako milión počítačov. Preslávil sa aj nasledujúci model počítača ZX Spectrum, poznamenala AFP.

Pripomenula, že Sinclair vo svojej prvej firme vyrábal svojho času najmenšie tranzistorové rádio na svete, k jeho projektom patrili aj digitálne hodinky či prvé televízory s plochou obrazovkou.

Nie všetky vynálezcove nápady slávili úspech. Trojkolka Sinclair C5 na baterky síce môže byť považovaná za priekopníka ekologickej dopravy, ale v roku 1985 bola príliš drahá. Zákazníkov sklamal obmedzený dojazd, nízka rýchlosť a neschopnosť zdolávať kopce.

Sinclair, prezývaný „najväčší britský kto niečo skúša“, ešte minulý týždeň pracoval na svojich vynálezoch, „pretože to bolo to, čo rád robil“, povedala vynálezcova dcéra Belinda stanicu BBC. „Bol vynaliezavý a nápaditý. Bolo to pre neho vzrušujúce dobrodružstvo, bola to jeho vášeň,“ dodala.

Muž, ktorý svojimi počítačmi zmenil mnohým ľuďom život, sa svojho času priznal, že sám počítač nepoužíva. „Nerád sa rozhadzujem. Keby som mal počítač, začal by som premýšľať, že to a to by som mohol zmeniť, a to nechcem,“ vysvetlil BBC v roku 2013.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #smrť #vynálezca #úmrtie #kalkulačka