"Ľadový muž" Ötzi - vyslanec neskorej doby kamennej

Jedinečný objav, ktorý dodnes vzbudzuje pozornosť nielen vedeckej komunity, sa podaril pred 30 rokmi, 19. septembra 1991, dvom nemeckým manželom, ktorí sa vydali na túru v Ötztalských Alpách na taliansko-rakúskom pomedzí.

19.09.2021 06:00
debata (5)
Foto: SHUTTERSTOCK
BOLZANO, ITALY - APRIL 27, 2016: Reproduction of Oetzi the Similaun Man in the South Tyrol Museum of Archaeology in Bolzano, South Tyrol, Italy

V miestach večného ľadu ich vo výške 3210 metrov prekvapila mŕtvola (presnejšie povedané zachovalá múmia) muža, ktorý zomrel pred viac ako 5300 rokmi. „Ötzi“, ako ho pomenovali podľa miesta nálezu, mal pri sebe luk, tulec sa šípy, medenú sekeru a našli sa aj zvyšky topánok.

praveký muž, Ötzi Čítajte aj Ötzi trpel alergiou na mlieko a mal problémy s krvným obehom

O muža, ktorý mal v čase smrti okolo 46 rokov a bol na svoju dobu relatívne starý, sa zaujímali nielen rakúska a talianska vláda (naťahovanie sa o to, komu múmia patrí, nakoniec vyhralo Taliansko a dnes je vystavená v Bolzane), ale aj desiatky vedcov. Postupne sa objavovali ďalšie podrobnosti z jeho života.

Asi najviac otázok vzbudzovala príčina Ötziho smrti. Až po desiatich rokoch sa podarilo objaviť, že zomrel medzi rokmi 3350 a 3100 pred Kristom na následky poranenia šípom, ktorý ho zasiahol do chrbta. Čo ale robil na vrcholkoch Álp tesne predtým, než zomrel, zostane už navždy tajomstvom.

Podľa jednej teórie ho tam ale preniesli až po smrti, aby ho mohli v horách rituálne pochovať. Absolútne tajomno doposiaľ panuje aj okolo totožnosti Ötziho. Niekoľko nedávnych štúdií ukázalo, že jeho starostlivo ušitý odev sa skladal z kože piatich rôznych druhov zvierat, okrem iného z medveďa, kozy a ovce.

Ötzi, ľadový muž, Mistelbach Čítajte aj Ötziho posledná večera? Kozí tuk, jeleň, ale aj paprade

Zaujímavosťou je rekonštrukcia Ötziho obuvi, do ktorej sa zapojil český vedec Petr Hlaváček (zomrel v roku 2014) z technologickej fakulty zlínskej Univerzity Tomáša Baťu, svetovo uznávaný odborník na históriu obúvania. Replika topánok bola testovaná priamo v Alpách, kde sa preukázalo, že „prapohorky“ z medvedej a jelenej kože vyložené senom majú prekvapivo skvelé tepelné vlastnosti. Uznávaný časopis Discovery kópiu Ötziho obuvi zaradil medzi stovku najpozoruhodnejších svetových objavov roka 2003.

Podľa sekvenovania jeho genómu z roku 2012 vedci určili, že mal hnedé oči, čierne vlasy a že bol potomkom populácie, ktorej korene sú prítomné na Sardínii a na Korzike.

Ötzi Čítajte aj Ötziho trápili bolesti brucha

V roku 2013 rozsiahla štúdia odhalila, že v Rakúsku žijú Ötziho príbuzní. Vďaka analýze DNA sa podarilo v Tirolsku odhaliť 19 osôb patriacich do rovnakej genetickej podskupiny. V roku 2016 zasa vedci zistili, že Ötziho pravdepodobne trápili silné bolesti brucha. V jeho tele totiž objavili agresívnu formu žalúdočné baktérie.

Podľa analýz obsahu jeho žalúdka z roku 2017 bol jeho posledným jedlom zrejme kus sušenej tirolskej slaniny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Alpy #vedci #výskum #Ötzi